szerző:
hvg.hu

A makik és a nigirik népszerűségével párhuzamosan megjelentek a paraziták is, és támadnak.

A vészharangot portugál orvosok kongatták meg, miután egy 32 éves férfi szervezetében egy parazita lárváit találták meg. A férfi gyomorfájásra és lázra panaszkodott, és elmondta azt is, hogy szusit evett. Az endoszkópiás vizsgálat az Anisakis féreg lárváit mutatta ki nála. Az anisakiasként ismert fertőzést nyers hal fogyasztásával lehet elkapni, az orvosok így gyorsan összerakták a képet.

A lárvák a gyomorfalat átfúrva, a fogyasztást követően néhány percen vagy órán belül okoznak tüneteket, általában hasi fájdalmat, hányingert, hányást. A lárvák eltávolítása után a férfi gyorsan felépült.

Az eset után az orvosok arra figyelmeztettek, hogy a hagyományos japán ételek elterjedésével itt az ideje, hogy a nyugatiak megismerjék az ezekkel járó kockázatokat. És maguknak az orvosoknak is gondolniuk kell arra, hogy hasonló tüneteknél rákérdezzenek, a páciensük evett-e szusit. A lárvákat egyébként endoszkópiával vagy műtéttel lehet eltávolítani.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!