szerző:
hvg.hu

Immár tizenharmadszorra adják át a Média Építészeti Díjat.

Az éteri fehérség kiállítótere, az újragondolt csűr menedék, egy kötetlen partitúra alapján átértelmezett óvoda, az égig érő mesemód épült ízig vérig mai háza csap össze a háború előtti progresszív építészet különös kísértetiességét tükröző fürdővel. Öt merőben más filozófiával, más célra, más anyagokkal, összegből és módon készült épület küzd a Média Építészeti Díj idei döntőjében.

Kifejezetten reménykeltőnek találta a fiatal magyar építészgenerációt az idén 13. alkalommal megrendezett Média Építészeti Díj nemzetközi előzsűrije, amely 71 megvalósult épület közül választotta ki a fináléba bejutó ötöt. A zsűrizés során az eredeti, innovatív megoldásokat, a magas színvonalú kivitelezést, illetve a relevanciát kereste. Örömmel konstatálták, hogyan találnak az építészek új funkciót a 20. század második felében emelt épületeknek – legyen szó 1970-es évekbeli bevásárlóközpontról vagy vidéki pajtáról, és hogyan válnak újrahasznosításukkal a pazarlás alternatívájává, amivel egy új épület építése járna.

„Az építészek és megrendelőik anélkül találnak inspiráló, kortárs megoldásokat, hogy sértenék az épületek eredeti karakterét” – jegyzi meg elismerően az előzsűri elnöke, Indira van't Klooster. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy idén a magánberuházások túlsúlyát tapasztalják (lakóparkok és családi házak, irodaépületek, szállodák), amelyeket fontos jó minőségű középületekkel ellensúlyozni. A nagyszámú műemléki rekonstrukciós programmal (kastélyok, vasútállomások és kúriák felújítása) kapcsolatban az előzsűri egyöntetűen azt hangsúlyozza, hogy valós történelmi rétegek feltárására kell törekedni, figyelmet szentelve az adott településhez való kapcsolódásra.

A benevezett nyolcvankét terv közül ötöt választottak ki, ezekben találták meg az elvárt izgalmas ötleteket, a szakszerűséget és alaposságot, az új technológiák iránti nyitottságot és a társadalom jövőbeli igényei iránti érzékenységet. A renoválás, a régi és új rétegek kombinálása terén látott újszerű megoldások alapján arra jutottak, hogy „ha lehetőséget kap ez az építészgeneráció, hogy közreműködjön az örökségvédelmi projektekben, innovatív fordulatra számíthatunk a műemléki helyreállítások terén”. Külön kiemelték a beérkezett terveken tetten érhető elkötelezettséget a kulturális és társadalmi funkciók iránt.

Az előzsűri tagjainak a nemzetközi építészeti téma kiemelkedő alkotóit és kritikusait – Indira van’t Klooster, Elša Turkušić Jurić, Joakim Skajaa, Golda János – kérte fel a Média Építészeti Díjat 13 éve útjára indító epiteszforum.hu, amely Magyarország vezető online szakmai napilapja. A finalistákat Golda János Ybl-, Pro Architectura és Prima-díjas építész jelentette be a héten. A döntőbe került alkotók idén is a vezető magyar sajtóorgánumok újságíróiból álló zsűri és az átadón megjelenő közönség előtt mutatják be alkotásukat. A nyilvános zsűrizást új helyzsínen, az Európa hajón rendezik november 18-án.

A megvalósult épületek közül családi ház, a Palatinus fürdő műemléki rekonstrukciója, a nagykanizsai piarista általános iskola és gimnázium óvodaépülettel való bővítése, kirándulóknak épült menedékház és egy egyetemisták által tervezett galériatér jutott a döntőbe. A terv kategória döntősei Balaton-felvidéki kilátópontot, egy egykori dézsmaház manufaktúraként való korszerűsítését, erdei szerzetesházat, egy finnországi skanzen új épületeit és egy kecskeméti lakótelepi könyvtár átépítését, funkcióbővítését megálmodó koncepciók.

A nagykanizsai piarista iskola tervezett óvodaépülete
©

„A Média Építészeti Díját azért hoztuk létre, mert az építészetnek csak szakmai eseményei voltak. Szerettünk volna találni egy olyan formátumot, ami érthetővé teszi a nagyközönség számára, hogy milyen gondolatok vezérlik a minőségi építészetet, szerettük volna megmutatni a lelkét ennek a vizuális kultúrának” – fogalmazott Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu alapító-főszerkesztője.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!