szerző:
hvg.hu

Könnyen hozzáférhető, olcsó, gyors megoldásnak tűnik szorongások kezelésére, ugyanakkor addiktív és zombivá tesz. És begináztatásra is alkalmas. Új ellenség jelent meg a brit drogok elleni harc színterén.

Egyesek szorongásaikat, lelk problémáikat kezelik vele, mások egyszerűen drogként használják - egyre népszerűbb a Xanax nevű, itthon is ismert nyugtató a brit tinik körében, írja a Guardian. Egyes kutatások szerint az öt legnépszerűbb drog között szerepel a fiatalok körében a generikus származékain keresztül könnyen (akár a neten) és olcsón hozzáférhető Xanax a kannabisz és az alkohol mellett. A politikusok is felfigyeltek a problémára, a munkáspárti Jonathan Asworth árnyék-egészségügyi miniszter sokkoló sztorikat hallott, szerint növelni kell a tudatosságot, a fiataloknak meg kell érteniük, hogy a tűzzel játszanak. Karácsonykor is sok fiatalt kellett kórházba vinni, az essexi rendőrség pedig kampányt folytatott szilveszterkor a gyógyszer és eyéb, vényköteles szerek használatának ártalmairól. Volt olyna fital, aki 300 tablettát vett a dark weben és az iskolában árulta őket. A Xanax addiktív, és 2017 novemberében Lil Peep a 21 éves rapper is Xanax-, illetve fájdalomcsillapító-túladagolásban halt meg Amerikában. A tinik körében a divat, a többiek által diktált minták miatt is gyorsan terjed a szer. a fiatalok nem tudnak mit kezdeni a paranoiával és szorongásokkal, keresnek valamit, amitől jobban lesznek - "és a többiek adnak nekik valamit, amitől átmenetileg jobban lesznek". És a nemcsak azért veszélyes: szakértők szerint gina-szerű hatásai is lehetnek, mivel zomibvá teszi a használóját, akivel bármit meg lehet tenni, később amnéziaszerű állapotot is okoz.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!