szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Biztonsági és élelmiszer-minőségi hiba nem merült fel.

Összesen 37 májkrémet vizsgáltak a Szupermenta-programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

A tesztben szereplő termékek mindegyike a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott, minimum 25 százalék májtartalommal rendelkező májas/májkrém csoportba tartozott. A termékek meghatározó összetevője 21 esetben a sertésmáj, 16 májkrémben pedig a csirkemáj volt. A tesztben 17 magyar és 20 külföldi előállítású termék vett részt, kiszerelésük 48 és 400 gramm között mozgott.

A Szupermenta a májkrémek nyomába eredt

Összesen 37 májkrémet vizsgáltak a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A teszt során 13 terméknél állapítottak meg jelölési problémát, ugyanakkor biztonsági és élelmiszerminőségi hiba nem merült fel. A kedveltségi vizsgálat alapján ezúttal a csirke- és a sertésmájkrémek Szupermenta rangsora is összeállt. https://szupermenta.hu/valodi-maj-vagy-igeret-a-szupermenta-utanajart-37-termeket-vizsgaltunk/ https://portal.nebih.gov.hu/-/a-szupermenta-a-majkremek-nyomaba-eredt

A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszer-biztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként többek között a kalcium-, fehérje-, glutaminsav-, valamint nehézfémtartalmat ellenőrizték. Élelmiszer-biztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak.

A májkrémek közül 13 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak: szabálytalanságokat főként az összetevők feltüntetésével, valamint a tápértékjelöléssel kapcsolatban állapítottak meg a szakemberek. Például két májkrémnél a zsírtartalom mért és jelölt értéke nem egyezett meg.

A feltárt hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult, a Nébih felügyelői élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, amelyek együttes értéke mintegy 650 ezer forint.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!