szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elveszíthetik piacuk 90 százalékát a hazai kéményseprő-vállalkozások, ha a parlament a jelenlegi formájában elfogadja az új kéményseprési törvényt, ami a lakossági kémények tisztítását a katasztrófavédelemhez rendelné. Ehhez azonban új szakemberállományt kéne képezni, aminek költségét azok is fizetnék, akiknek kéményük sincs.

A készülő jogszabály ellehetetleníti a kéménytisztítással foglalkozó vállalkozókat, s ezzel 1500 ember munkáját veszik el, mindenféle elfogadható magyarázat nélkül – mondta a Magyar Nemzetnek Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke.

A március 10-én benyújtott törvénymódosító javaslatot az önkormányzatoktól a katasztrófavédelemhez rendelné a kéményseprési közszolgáltatást. A változtatás egyebek mellett azzal járna, hogy a kéményseprőcégek elvesztenék lakossági ügyfeleiket, ami a piac mintegy 90 százalékát teszi ki, és csak a közületi ügyfelek maradnának a cégeknél – írja a lapra hivatkozva a napi.hu.

Az új törvény novembertől ugyan ingyenessé tenné a lakossági kémények tisztítását, azonban a katasztrófavédelemnél nincs meg a szükséges szakemberállomány, azt közmunkások szakmai képzésével teremtenék meg. Egy-egy kéményseprő megfelelő szakmai képzése 6-7 hónap, költsége eléri a kétmillió forintot személyenként. Egyes becslések szerint a katasztrófavédelem átalakítása 6-6,5 milliárd forintot emésztene fel, közpénzből. Így a háztartások a kéményseprésért tulajdonképpen adó formájában fizetnének, ráadásul olyanok is, akiknek kéményük sincs. A kéményseprő-vállalkozások zöme most perközösséget alkot és az Alkotmánybírósághoz, majd a brüsszeli bírósághoz fordul.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

Szeretnénk még jobb tartalmat előállítani ebben a rovatban, ehhez kérnénk a segítségét.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!