szerző:
hvg.hu

Júniusban megszünteti a patinás várbeli Ruszwurm Cukrászda bérlőjével, Szamos Miklóssal a szerződést az I. kerületi önkormányzat. A cukrászda teraszát már a múlt héten bezáratták.

Az önkormányzat megpróbálja kitenni a Várban közel 200 éve működő patinás Ruszwurm cukrászdát – írta szerdán a Kettős mérce blog. A tulajdonos Szamos Miklós a Facebook-oldalán múlt héten arról írt, hogy hatósági erővel megszüntették a cukrászda teraszát, amely már ősidők óta működött.

A blog kitért arra, hogy 2011-ben az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan bérleti díját 120 ezer forintról felemelték közel egymillióra, majd hosszas huzavona után idén június 20-án végleg megszüntetik a Ruszwurm bérleti viszonyát.

A PM helyi önkormányzati képviselője szerint nem a Ruszwurmé az egyetlen, amelynek ingatlanjára az önkormányzat hasonló módszerekkel megpróbál lecsapni, de nem tudják, hogy hány ilyen van, illetve hogy mit is akar a kerület az ingatlanokkal.

A Budavári Önkormányzat ellenben közölte, a továbbiakban is cukrászdaként fog üzemelni a Ruszwurm, de nem kaphat közterület-foglalási engedélyt olyan vállalkozás, amely jogi vitában áll az önkormányzattal, és megegyezés hiányában a cukrászdát is kénytelen lesz elhagyni. Ez esetben a Budavári Önkormányzat a lehető legrövidebb időn belül gondoskodni kíván a cukrászda folyamatos működtetéséről – írták.

A közlemény szerint 2011-ben egy felülvizsgálat állapította meg, hogy egyes, határozatlan időre kötött szerződések igen előnytelen feltételeket tartalmaznak, ezért született képviselő-testületi döntés a határozatlan idejű szerződések határozott idejűvé alakításáról, valamint a bérleti díjak megemeléséről.

A szerződéseket a többi I. kerületi vállalkozással módosították, egyedül a Ruszwurm cukrászda jelenlegi bérlője nem volt hajlandó megegyezni az önkormányzattal mint a cukrászda tulajdonosával.

Két évvel ezelőtt jelezte Szamos Miklós, hogy hajlandó a feltételeket elfogadni, de a szerződést nem írta alá, ezt követően került sor a szerződés végleges felmondására, ez a felmondás lép hatályba a nyáron – írták. A közlemény szerint a cukrászda a régi szerződés alapján 6900 forint bérleti díjat fizet négyzetméterenként egy évre, míg a többi bérlő 47 ezer forintot.

Nem csak a Budavári Önkormányzat áll hadilábon a vendéglátóegységekkel terasz fronton, az V. kerület például szimplán nem adott engedélyt a népszerű Gerlóczy Kávéháznak, hogy idén nyáron kipakolják az asztalokat és a székeket, ami miatt könnyen a Beckett's sorsára juthat, amit már évekkel korábban bezártak, miután nem sikerült dűlőre jutnia az önkormányzattal.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!