szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Na, nem Magyarországon, hanem egy Bécs melletti menekülttáborban, ahol egy osztrák építészirodával összefogva jótékonykodott a szabadtéri sporteszközöket gyártó startup.

Traiskirchen neve sokaknak ismerős lehet, tavaly a menekültválsággal összefüggésben ugyanis többször reflektorfénybe került a kis település, ahol a négyezer főt befogadó tábor kapcsán a polgármester már humanitárius katasztrófát emlegetett és tüntetések is voltak, csak éppen nem a bevándorlás ellen, hanem a jobb elhelyezési körülményekért és az emberi jogok tiszteletben tartásáért.

Ez motiválhatta az osztrák építészirodát, hogy elindítsa VOGELspielplatz nevű kezdeményezését, melynek célja, hogy szabadidőparkokat építsen szponzori támogatásból rászorulók részére, a pilotprojektet pedig a traiskircheni menekülttáborban adják át néhány héten belül, az egyik kivitelező pedig a magyar Hard Body Hang volt, ami olyan szabadtéri sporteszközöket gyárt és húz fel Európa szerte, amin saját súlyos testgyakorlatokat lehet végezni.

De hogy került egy kis magyar cég egy osztrák humanitárius kezdeményezésbe?

„A szabadidőpark alaprajza felülnézetből egy madáralakzatot ad ki, amely három részre van osztva, melyekben különböző korosztályok számára hasznos sporteszközök találhatóak. Mindegyiket más-más cég gyártotta, a gyerekeknek szánt játszóteret például a Berliner Seilfabrik, ami történetesen a mi termékeink osztrák forgalmazója is, ők ajánlottak az ötletgazda építésziroda figyelmébe, akik végül felkértek a felnőtteknek szánt rész kivitelezésére” – magyarázza Csepregi Szabolcs, a Hard Body Hang (HBH) ügyvezetője.

Előtérben a HBH terméke
©

A projekt szponzori támogatásokból, 90 ezer euróból valósult meg, olyan cégek finanszírozták, mint a C&A vagy az említett Berliner Seilfabrik, ami az egyik legnagyobb játszótéri eszközöket gyártó cég, vagy a burkolatért felelős Spielort, de a megbízást a HBH is ingyen vállalta, mert mint Csepregitől megtudtuk, az PR-értékkel bír a cég számára, aminek egyik jelentős célpiaca Ausztria. „Eddig több parkot építettünk Bécsben, mint Magyarországon összesen” – mondta az ügyvezető, aki azt is hozzáteszi, hogy ebben nyilván az is közrejátszik, hogy a sógoroknál nagyobb a fizetőképes kereslet, ugyanis a megrendelők legtöbbször önkormányzati szervek, amelyek városfejlesztés céljából rendelnek meg egy-egy parkot.

A HBH-nak Budapesten hét parkja van, de ezek közül mindössze kettőt készítettek fizetős megrendelésre, öt pályázati pénzből épült. „Egy olyan projekt keretében nyertünk pénzt, amiben vállaltuk, hogy olyan területeken építünk húzódzkodó parkokat, ahol magas a szociálisan és anyagilag is hátrányos helyzetben lévő lakosok száma, sok a céltalan, kilátástalan fiatal” – mondja Csepregi. A projekt keretében négy park épült: az ELTE Bogdánfy úti Sporttelepén, Kispesten a Vas Gereben–Nádasdy utca sarkán, Angyalföldön az Országbíró és a Hajdú utca sarkán, illetve Óbudán, a Reviczky ezredes utcában.

A cég alapítói a Goldmann György téri park előtt: Csepregi Szabolcs és Erdélyi Tamás
©

Emellett a legismertebb a Goldmann György téri – az egykori Rió helyén álló – parkjuk, amit szintén pályázati pénzből, referenciának szántak. Csepregi ugyanakkor azt is hozzátette, hogy arra is volt példa, hogy saját kontójukra – szintén referenciaként – húztak volna fel egy parkot a VIII. kerületben, de nem sikerült megegyezniük az önkormányzattal a helyszínről. A másik kettőt pedig az önkormányzati választások előtt 2014-ben rendelte meg a III., illetve a XIII. kerületi önkormányzat, Budapesten kívül pedig 5 vidéki városban kaptak megrendelést.

Ezzel szemben külföldön nagy a kereslet, köszönhetően az utóbbi években népszerűvé váló street workout-őrületnek, aminek gyakorlatilag a HBH is köszönheti sikerét; a régió piacvezető gyártójaként ma már 7 országban megtalálhatóak az általuk gyártott sporteszközök. A cégről készült korábbi portrénkat ide kattintva olvashatja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!