szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Többéves hazai fejlesztést és a sorozatgyártás tavalyi elindítását követően Magyarországon is elérhetővé vált a kaposvári Hargamon Kft. lopásmegelőző eszköze.

Az M2M, azaz gép és gép közti kommunikációs technológiára épülő rendszerek már évek óta elterjedtek az autóiparban, a magyar vállalkozás pedig arra törekszik, hogy felhasználóbarát és hatékony megoldásával a kerékpárosoknak is elérhetővé tegye ezt. Egy tengerentúli felmérés szerint az aktívan biciklizők felének lopták már el kerékpárját, de csak 2,4 százalékuk tudta azt visszaszerezni. A magyarországi bejelentett esetekről készült statisztikák szerint évente 10-11 ezer biciklit tulajdonítanak el.

A magyar fejlesztésű rendszer, a Velotrack úgy lett kialakítva, hogy a tulajdonos a lehető legtöbb információhoz és adathoz hozzáférjen a kerékpárról. A bicajba beépített nyomkövető eszköz GPS-koordinátákat és egyéb telemetriai adatokat gyűjt a bringa helyzetéről és mozgásáról. Az okostelefonra, illetve webes felületre fejlesztett alkalmazás segítségével a bicikli aktuális helyzete, illetve a megtett útról készült statisztika bármikor lekérdezhető. Az applikáció segítségével a kerékpár virtuálisan is lezárható, amely ha megmozdul, a tulajdonos azonnal értesítést kap.

A felhasználók adatait gyűjtve és elemezve a virtuális lakat arról is értesíti a tulajdonost, hogy mennyire biztonságos egy-egy környék, a közösségi statisztikák alapján az elmúlt időszak biciklilopásairól is információt nyújt. A rendszernek nem ez az egyetlen funkciója, a GPS nyomkövetőnek és mozgásérzékelőnek köszönhetően kiváló sport tracker megoldás is.

Magyar találmány vethet véget a biciklitolvajlásnak

Egy magyar fejlesztésnek köszönhetően rögtön értesül, ha valaki ráteszi kezét a kerékpárjára, ráadásul bárhova nyomon követheti a tolvajt.

A rendszer magyar fejlesztői több kerékpárgyártóval együttműködve alakították ki az eszközt, többek között a magyar Gepida vagy az osztrák Biketronic kerékpárjaiban is elérhető a termék, de például a rendszer hivatalos beszerelő partnere, az Annyira Más Bringabolt a Bosch hajtásrendszeres kerékpárokba néhány perc alatt beépíti és élesíti a szolgáltatást – írja az SZTA blogja.

Lássuk az idei biciklitolvaj-Európa-bajnokság legjobb jeleneteit - videó

Tavaly három városban: Prágában, Amszterdamban és Rómában mérték össze tudásukat a tolvajok.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!