szerző:
hvg.hu

Csütörtökön ismét esedékes az adóelőleg-fizetés. Az Adózóna összegyűjtötte, mi számít az egyéni vállalkozó bevételének és költségének, kell-e arányosítani, illetve milyen kedvezmények érvényesíthetők.

Az adótörvény szerint az összevont adóalap adóját és a vállalkozói személyi jövedelemadót – az adóbevallásban történő utólagos elszámolással – adóelőlegként kell megfizetni negyedévenként.

Az egyéni vállalkozók kétféle adózási mód közül választhattak. Az egyik lehetőség a vállalkozói jövedelem szerinti adózás, a másik – bizonyos feltételek megléte esetén – a jövedelem átalányban történő megállapítása.

Az adóelőleg alapja az adóévben a negyedév végéig megszerzett összes vállalkozói bevétel alapján meghatározott vállalkozói adóalap. A bevételt csökkentő kedvezmények pedig már évközben figyelembe vehetők az adóelőleg összegének megállapításakor.

További részleteket az Adózónán olvashatnak, ahol összefoglalták a költségelszámolással, és a kedvezményekkel kapcsolatos tudnivalókat is.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!