szerző:
Várkonyi Ádám
Tetszett a cikk?

A húsvéti vendégvárás a szokás szerint terülj-terülj asztalkámmal is jár a hímes tojások, könnyen bódító alkoholok és rövid életű csokinyulak mellett. A sémák azonban szinte mindenütt agyonnyomják a kreatív szellemet, és a szokásos ételeknél ragadunk.

A hagyományos alapanyagokkal lehet kicsit kísérletezni. Az eredmény optimális esetben: a mindenki által vágyott, jól ismert húsvéti ízeket újszerű formában, eredeti megoldásokkal tálaljuk fel. Lássunk néhány ötletet. Az ételek mennyisége locsolóhadra méretezve.

Sonkaleves kolbászkarikával és fürjtojással

Hozzávalók: 4 dl a sonka főzőlevéből, 2 dl tej, 2 evőkanál tejföl, 8 karika kolbász, 8 db főtt fürjtojás, liszt, só, bors.

A főzőlevet leszűrjük. Felrakjuk főni, hozzáadjuk a tejet. A fürjtojásokat megfőzzük, hideg víz alá tesszük, majd megpucoljuk. A kolbászkarikákat megpirítjuk. A levest felforraljuk, aztán félrehúzzuk a tűzről, és 1-2 evőkanál liszttel összekeverjük. A levest a tűzre visszatéve kissé besűrítjük. Ezek után újra lekapjuk és  elkeverjük benne a tejfölt. Ha szükséges, utólag ízesítjük sóval és borssal. S most jön a truváj: kis csészékben tálaljuk, mindegyikbe egy-egy karika kolbászt és fürjtojást rakva.

Húsvéti sonkás mini quiche

Hozzávalók: 1 csomag kész leveles tészta, 3 dl tejszín, 3 tojás, 1 evőkanál mustár, 15 dkg felkockázott húsvéti sonka, 15 dkg reszelt sajt, 1 fej aprított, dinsztelt hagyma, vaj, só, bors.

Egyszerű quiche-t készítünk, melynek két különlegessége van. Egyrészt a húsvéti sonkát tesszük bele, amitől utánozhatatlanul füstös, húsvéti ízt kap. Másrészt kis, vendégek által könnyen kezelhető méretben gyártjuk le őket.

A tésztát 12 részre vágjuk, kis golyókat formázunk a darabokból, majd laposra nyújtjuk. Az így kapott korongokat kivajazott, muffin sütésére használatos, 12 férőhelyes tepsibe rakjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és megdinszteljük kevés vajon. A tojásokat összekeverjük a tejszínnel és a mustárral. Sózzuk és borsozzuk is a keveréket. Minden tésztakosár aljára hintünk kevés sajtot, majd hagymát, sonkát, végül ismét némi sajtot. A kosarakat megtöltjük a tojásos keverékkel, 1 centis peremet hagyva. Előmelegített sütőben sütjük 170 fokon. Akkor jó, ha a közepe is megszilárdul.

Húsvéti palacsinta

Hozzávalók: 1 ½ bögre liszt, 3 ½ teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 1 ¼ bögre tej, 1 tojás, 3 evőkanál puha vaj, 10-12 szelet sonka, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál almaecet, friss reszelt torma.

Az első hét összetevőből palacsintatésztát készítünk, melyből olajozott serpenyőben vastag, a szokásosnál kisebb méretű palacsintákat sütünk. A tejfölt összekeverjük a mustárral, az almaecettel, és 1-2 evőkanál frissen reszelt tormával. Mindegyik palacsintára teszünk egy szelet sonkát, majd szószt kanalazunk rá vagy adunk mellé. Friss zöldségekkel (zellerszár, paradicsom, paprika, retek) tálaljuk.

Kutyaharapást szőrivel (Részeges csokis piskóta)

Hozzávalók: 1 csomag kész piskóta, 3 tábla tejcsokoládé, 2 dl tejszín, tetszőleges mennyiségű ír whiskey, 1 bögre apróra vágott aszalt szilva, 1 marék fenyőmag.

A piskótát centis kockákra vágjuk, közéjük tesszük a szilvát, majd meglocsoljuk whiskey-vel. Érdemes már ekkor kisebb tálkákba tenni. Két tábla csokoládét a tejszínnel együtt gőz fölött felolvasztunk, majd ezt a krémet a piskótára öntjük. A maradék táblát szintén gőz fölött fölolvasztjuk, és mindegyik tálkára csorgatunk belőle. A fenyőmagot megpirítjuk, egy keveset majd a piskóta tetejére szórunk kínáláskor. Hidegen adjuk fel. 
 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Lőrincz Zsolt Gasztro

Hogyan ünnepel a világ?

A húsvétot szerte a világban megünneplik, még ha nem is mindenütt azonos időpontban. Egyes helyeken az ünnep vallási jellege dominál, máshol a világias, akár pogány hagyományok. Egy azonban közös mindenütt: az ünnepléshez finom ételek dukálnak. Lássuk, hol hogyan ünnepelnek és mit esznek.

Tóth Sándor Gasztro

Hogyan készül a világ legjobb sonkája?

A világ legjobb sonkáit állítólag Spanyolországban készítik. A nagy hagyományokra visszatekintő hispán sonkakultusznak 1991 óta magyar vonatkozásai is vannak.