szerző:
MTI

Felszolgálták az utolsó vacsorát az El Bulliban, a világ egyik leghíresebb éttermében.

A szombati utolsó étlapon 50 fogás szerepelt, közte olyan íncsiklandó remekek, mint a Kagyló habcsók, az Olajbogyógömb vagy a Hideg-meleg gin fizz. A mintegy félszáz meghívott vendég között voltak a vendéglő által a világ jelenlegi legjobb szakácsainak tartott séfek, a dán René Redzepi, a spanyol Joan Roca és Andoni Luis Aduriz, valamint az olasz Massimo Bottura.

©

A 24 év alatt, míg Ferran Adria gasztronómiai virtuóz volt a konyhafőnök, a katalóniai Rosesben működő étteremnek hosszú időn át sikerült megőriznie a szinte elérhetetlen három Michelin-csillagos besorolást, és a The Restaurant című brit szaklap ötször minősítette a világ legjobb éttermének. Az utolsó vacsora és koktélparti után a 49 éves Adria bezárja az éttermet és „zöld” gasztronómiai alapítvány létrehozásának szenteli magát. Az új kulináris technikákat és ismeretlen ízeket kutató alapítvány étterme, a felújított Cala Monjoi Barcelonától kétórányira északra a tervek szerint 2014-ben nyílik meg.

Az Elbullifoundation nevű jövőbeli alapítvány 20-25 ösztöndíjat ad évente konyhafőnököknek, akik együtt főzhetnek majd az étterem szakácsaival. Ötleteiket és találmányaikat az interneten is közzéteszik.

Ferran Adria
©

Ferran Adriát, aki 1987 óta vezeti az El Bullit, a spanyol gasztronómia arculatának megújítójaként, az avant-garde konyha mestereként tisztelik. Ötvenférőhelyes éttermében, amely csak esténként és csak az év hat hónapjában nyitott ki, évente több mint egymillióan próbáltak helyet foglalni, a helyeket az esetek többségében sorsolással osztották ki. Az étkezés öt órán át is eltarthatott és fejenként átlagosan 270 euróba (73 ezer forint) került, ital és áfa nélkül.

Népszerűsége ellenére az El Bulli vesztesége évente félmillió euró volt (135 millió forint) volt – ismerte el tavaly a séf. „Az emberek azt hiszik, hogy szomorú vagyok, de a világ legboldogabb emberének tartom magam” – mondta Adria. „Az El Bulli nem zár be, csak átalakul.” „Az El Bulli ismét kinyit, csak nem a helyfoglalásokért” – mondta Adria az étterem kertjében tartott búcsú-sajtóértekezleten.

A séf az étterem bezárása után utazásokra készül, hogy Kínában, Peruban és az Egyesült Államokban népszerűsítse az El Bullit, a Harvard Egyetemen előadásokat fog tartani. Jövő januárjában kezd komolyan foglalkozni az alapítvánnyal, és október 4-én Madridban - mint mondt - „fontos bejelentést” tesz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!