Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"e3cdeb41-4689-427b-8deb-83e553c34892","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Kultúrák közötti párbeszéd rovarevéssel holdújévkor: a legismertebb pesti kínai vendéglős etette meg a főpolgármestert.","shortLead":"Kultúrák közötti párbeszéd rovarevéssel holdújévkor: a legismertebb pesti kínai vendéglős etette meg a főpolgármestert.","id":"20250202_karacsony-gergely-rovareves-kinai-ujev-wang-mester-kinai-konyha-selyemhernyo-kobanya","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e3cdeb41-4689-427b-8deb-83e553c34892.jpg","index":0,"item":"a8771b66-57fb-4e98-9e32-03c17819bddb","keywords":null,"link":"/elet/20250202_karacsony-gergely-rovareves-kinai-ujev-wang-mester-kinai-konyha-selyemhernyo-kobanya","timestamp":"2025. február. 02. 10:24","title":"Evőpálcikával küzdött és hernyót kóstolt Karácsony Gergely Kőbányán – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e006759a-db44-4e4b-b2e4-f81b05afedac","c_author":"MTI/hvg.hu","category":"elet","description":"Nem lesznek durva mínuszok február első hetében, de a napozást ki kell élvezni: nem fog sokáig tartani. ","shortLead":"Nem lesznek durva mínuszok február első hetében, de a napozást ki kell élvezni: nem fog sokáig tartani. ","id":"20250202_Idojaras-elorejelzes-meteorologia-HungaroMet-havazas-felhok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e006759a-db44-4e4b-b2e4-f81b05afedac.jpg","index":0,"item":"bf53b82c-731b-4338-aca7-f9a4c18c54a8","keywords":null,"link":"/elet/20250202_Idojaras-elorejelzes-meteorologia-HungaroMet-havazas-felhok","timestamp":"2025. február. 02. 16:43","title":"Mit nekünk a hózápor, ha egy kis napsütés a jutalom?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"97e7b49a-b2e6-478f-b677-341addb864f5","c_author":"Fetter Dóra","category":"360","description":"Miért annyira keresettek a halálesetekkel kapcsolatos tartalmak az interneten? Mitől félünk, amikor az öregedéstől félünk? Miért érezzük rokonainknak az elhunyt hírességeket? Miért nem segítenek a gyász öt fázisához hasonló félreértések szeretteink elvesztésekor? Szakemberekkel beszélgettünk a gyász új formáiról, arról, hogy mit kezdjünk a halállal, és a fókuszváltásról, amit a gyász hozhat.","shortLead":"Miért annyira keresettek a halálesetekkel kapcsolatos tartalmak az interneten? Mitől félünk, amikor az öregedéstől...","id":"20250203_hvg-nem-mondhatom-el-senkinek-halal-gyasz-gyaszkiseres-tabu","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/97e7b49a-b2e6-478f-b677-341addb864f5.jpg","index":0,"item":"bff319fd-2f74-474b-a802-e9ac441fa435","keywords":null,"link":"/360/20250203_hvg-nem-mondhatom-el-senkinek-halal-gyasz-gyaszkiseres-tabu","timestamp":"2025. február. 03. 19:33","title":"„Aktiválják a halálfélelmünket” – túl sokat tudunk a halálról, mégis egyre távolabb kerülünk tőle","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"68258366-1a45-45b5-aa54-6052958e3f67","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.","shortLead":"Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.","id":"20250202_deepseek-mi-lakhato-bolygo-ismeretlen-agyterulet-repulogep-baleset-galaxy-watch-vercukormeres","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/68258366-1a45-45b5-aa54-6052958e3f67.jpg","index":0,"item":"53096628-40b1-4597-ae15-a1bea6066029","keywords":null,"link":"/tudomany/20250202_deepseek-mi-lakhato-bolygo-ismeretlen-agyterulet-repulogep-baleset-galaxy-watch-vercukormeres","timestamp":"2025. február. 02. 12:03","title":"Ez történt: Jó hír jött a szúrás nélküli, 24 órás vércukorszintmérésről","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7b59605c-e1a2-4cce-9a43-6712eceaede1","c_author":"Balizs Benedek","category":"sport","description":"Taylor Swift, Leonardo DiCaprio, George Clooney és Andre Agassi is ezt játssza, és olyan hangja van, mint amikor valaki felbont egy pezsgősüveget. Bemutatjuk pickleballt.","shortLead":"Taylor Swift, Leonardo DiCaprio, George Clooney és Andre Agassi is ezt játssza, és olyan hangja van, mint amikor valaki...","id":"20250202_pickleball-tenisz-taylor-swift-leonardo-dicaprio-george-clooney-andre-agassi-mcenroe-magyarorszag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7b59605c-e1a2-4cce-9a43-6712eceaede1.jpg","index":0,"item":"057ecff0-674d-4808-8d71-b3c6c7178e84","keywords":null,"link":"/sport/20250202_pickleball-tenisz-taylor-swift-leonardo-dicaprio-george-clooney-andre-agassi-mcenroe-magyarorszag","timestamp":"2025. február. 02. 11:00","title":"Erre az új őrületre van rápörögve fél Hollywood, de Magyarországon is egyre népszerűbb a tenisz trónkövetelője","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d52e7be5-0b2d-4d38-b940-d7788b28252c","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az élet utat tör!","shortLead":"Az élet utat tör!","id":"20250202_Lousiana-akvarium-bebi-capa-szuletes-szuznemzes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d52e7be5-0b2d-4d38-b940-d7788b28252c.jpg","index":0,"item":"52b4bff1-bb34-42fb-8694-ae89feea4c2b","keywords":null,"link":"/elet/20250202_Lousiana-akvarium-bebi-capa-szuletes-szuznemzes","timestamp":"2025. február. 02. 20:36","title":"Csak két nőstény volt az akváriumban - de akkor hogy született meg Yoko, a bébi macskacápa?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c245d9ed-4716-412c-b57b-88ecbe4628d3","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Északkeleten 3-5 centi hó is esett, Budapesten nem marad meg.","shortLead":"Északkeleten 3-5 centi hó is esett, Budapesten nem marad meg.","id":"20250202_havazas-idojaras-eszakkelet-magyarorszag-idokep-meteorologia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c245d9ed-4716-412c-b57b-88ecbe4628d3.jpg","index":0,"item":"a94da4fd-96b8-4899-8815-5690096bf076","keywords":null,"link":"/itthon/20250202_havazas-idojaras-eszakkelet-magyarorszag-idokep-meteorologia","timestamp":"2025. február. 02. 10:39","title":"Hólepel borult Északkelet-Magyarországra, Pesten is szállingózik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4b80e1c2-b6cb-4d10-abf2-88e971fcb2d5","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag.zhvg","description":"Az eddigi 8 helyett már 14, nyolcezer méternél magasabb hegycsúccsal büszkélkedik Nepál. ","shortLead":"Az eddigi 8 helyett már 14, nyolcezer méternél magasabb hegycsúccsal büszkélkedik Nepál. ","id":"20250202_Nepal-Himalaja-extrem-hegymaszas-hegycsucs","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4b80e1c2-b6cb-4d10-abf2-88e971fcb2d5.jpg","index":0,"item":"58e6e413-ff15-4693-9554-32f9a28caac8","keywords":null,"link":"/zhvg/20250202_Nepal-Himalaja-extrem-hegymaszas-hegycsucs","timestamp":"2025. február. 02. 17:57","title":"Nepál újabb 8000 méter feletti csúcsokat talált a Himaláján, a hegymászók mégsem díjazzák","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Már nagyon ígérgetik az időjárás tudorok, hogy igenis beköszönt az ősz. Akkor a mindenféle friss gyümölcsös édes nyalat helyett ránk fér egy rendes desszert is. Lehetőleg, ami csokoládés. Nagyon.
Nemcsak a nyár elmúlása miatti vigaszként, de hedonizmusunkból fakadóan is legalább 60 százalékos – de ha több, annál jobb – kakaótartalmú alapra van szükségünk. Hogy mégis ellensúlyozni kellene valamivel a csokoládé töménységét? S mivel? Ezt most tanuljuk el a franciáktól, akik igazán értik a csíziót. A narancsos csokoládéhab egy olyan szuper francia desszert, amelyben a magas kakaótartalmú étcsokoládé jellegzetes, kicsit fanyar ízét a narancslikőr édes zamata lágyítja, és dupla csavarként ott van mellette a kandírozott narancs. Lássunk hozzá, hogy mihamarabb elnyerjük méltó jutalmunkat, és bekanalazhassuk.
Hozzávalók (4 személyre)
2 narancs,1/2 liter habtejszín, 40 dkg étcsokoládé, 5 dkg étcsokoládés tortabevonó (a díszítéshez), 5dkg cukor + 5 dkg cukor a kandírozáshoz,1 kupica narancslikőr (Cointreau, Grand Marnier), 3-4 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
Vékonyan meghámozzuk az egyik narancsot (vigyázzunk, hogy a keserű fehér rész ne maradjon rajta). A narancshéjat 4 deci tejszínnel felforraljuk (a maradék tejszín a csoki olvasztásához kell majd). Amikor felforrt, levesszük a tűzről és alufóliával letakarjuk a lábost. Magára hagyjuk legalább fél órára, hogy a narancshéj aromája jól átjárja a tejszínt.
Addig a feldarabolt csokoládét 5 dkg cukorral és a maradék tejszínnel vízfürdőben felolvasztjuk. A tökéletes csokoládéolvasztás titka, hogy egy csepp víz sem érheti. A csokoládés tál alá egy alkalmatos méretű edény teszünk, amibe annyi vizet öntünk, hogy melegítés közben, bugyborékolva se érhesse el az előbbi peremét.
Szépen kavargatva, simogatva felolvasztjuk a csokoládénkat. Ha megvan, kibűvészkedjük a tálat az edényből, és az olvasztott csokoládéhoz keverjük a narancslikőrt. Most jöhet hozzá a narancshéjas tejszín. Persze leszűrve, mert a narancshéjak már kiszolgáltak, nincs szükségünk rájuk, de hálánk mindaddig üldözheti őket, amíg meg nem esszük a desszertet. Ha minden eddigi hozzávalóval tökéletesen krémesre kevertük a csokoládét, tegyük jó hideg helyre, mondjuk a hűtőbe. Úgy 2 óra szabadidőt ezzel nyerünk is, mert legalább ennyi időre szüksége van, hogy kiheverje a macerálást. Mi meg addig tovább képezhetjük magunkat a francia konyhából (Ízek és kultúrák: Francia konyha lépésről lépésre, HVG Kiadó), és istenem, legfeljebb kortyolunk közben a Grand Marnier-ból vagy a Coiuntreau-ból.
Idő múltán a lehűlt krémet elektromos habverővel – közepes fokozaton – felhabosítjuk. A csokoládéhabot nyomózsákba töltjük és 4 lehúzható formába adagoljuk, amelyeket egy sütőpapírral kibélelt lapos tálra sorakoztattunk. Ismét hidegre tesszük kreációnkat. De mi már nem lazíthatunk, van dolgunk. Fel kell szeletelnünk a másik narancsunkat, héjastul, úgy 2 mm-es karikákra. Átrámoljuk őket egy nyeles serpenyőbe, annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a karikákat. Megszórjuk cukorral, felforraljuk, aztán visszavesszük a tüzet és kis lángon,10 percig főzzük anélkül, hogy megfordítanánk a narancsokat. A karikákat lyukacsos merőlapáttal egy ugyancsak sütőpapírral vagy nedvszívó papírtörlővel bélelt tálba tesszük. A megmaradt narancsos cukorszirupra még szükségünk lesz. Most már csak az van hátra, hogy a tortabevonót is felolvasszuk vízfürdőben, majd spatulával egy deszkára egyengetve ezt is hagyjuk megdermedni (annyira, hogy kis darabokat, lapocskákat tördelhessünk belőle.)
S íme a végkifejlet: a csokoládéhabot a formákból (késsel körben meglazítva) tányérokra borítjuk, megszórjuk a kakaóporral, a tortabevonóból tördelt lapocskákkal díszítjük és melléjük teszünk egy-két kandírozott narancskarikát. Ha a végsőkig akarjuk élezni s élvezni a helyzetet, akkor a félretett narancssziruppal még körbecsepegtetjük. Az illat s a látvány olyan csábító, hogy nem érdemes várni a kóstolással.
Tipp: A csokoládét kis darabokra a tejszínbe tördelve mikróban is felolvaszthatjuk. A tortabevonó elmaradhat, ha nem akarjuk ezzel díszíteni a csokoládéhabot.