szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma este élőben drukkolhatnak a szakácsok világversenyén a magyar séfnek, Széll Tamásnak.

Magyar versenyző is indul a mai Bocuse d’Or séf világversenyen, a szakma legrangosabb eseményén, Lyonban, a SIRHA International Hotelben. A verseny, amit a szakácsok olimpiájaként is emlegetnek Paul Bocuse mesterszakácsról kapta nevét.

Széll Tamás szakács egy olyan évben száll ringbe, amikor a szűk három évtizedes versenyszabályok éppen megváltoztak, nehezebbek lettek.

Az 1983 óta futó verseny specialitása az, hogy 5 óra és 35 perc alatt a teljes főzési folyamat közönség előtt történik. Még az előkészületek, mint például a csontozás vagy a zöldségpucolás is ekkor történik, bár a só, a liszt, az olaj kimérését és a fokhagyma megpucolását előre elvégezhetik a résztvevők.

A versenyzőknek két fogást kell elkészíteniük egy hús- és egy haltálat, amelyeket hónapokkal a verseny előtt 6 hónappal jelentenek be a szervezők 2011-ig, az előző rangadóig. 2013-as versenynél azonban a haltálat már csak 2 hónappal előre hirdették meg, ezzel inspirálva a résztvevőket, hogy kreatívabban álljanak a feladathoz.

Egy másik változás a korábbiakhoz képest a zöldségek és gyümölcsök összeválogatását érinti. Idén először a verseny estéjén csupán 30 percet kapnak a szakácsok, hogy szelektáljanak.

A versenyzők mellett egy-egy 22 év alatti kukta állhat.

A versenyt élőben követhetik a Bocuse d’Or honlapján.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!