szerző:
MTI

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy további három évvel meghosszabbítja a kínai kerékpárok importjára vonatkozó vámok érvényességét.

A Reuters birtokába került belső dokumentum szerint az európai gyártók az olcsó kínai kerékpárok támasztotta versenyre hivatkozva azt kérték a bizottságtól, hogy 2016-ig maradjanak érvényben a 48,5 százalékos mértékig terjedő vámok a kerékpárokra és alkatrészeikre.

©

A jelenleg érvényben lévő megállapodás idén augusztusban lejár, s a bizottság a helyzet áttekintése után arra a megállapításra jutott, hogy még három évig fennmaradhat a jelenlegi szabályozás. A kérdésről a jövő héten egyeztetnek az tagállamok illetékesei. Ha megszavazzák a hosszabbítást, akkor az idén október közepén lép életbe.

Kína 700 ezer biciklit exportált az Európai Unióba, a kerékpárexporthoz kapcsolódó bevétel  elérte a 430 millió eurót 2009-ben. A vám 1993 óta van érvényben, mértéke az elmúlt tizennyolc évben folyamatosan emelkedett.

Európában 13 millió kerékpárt állítottak elő 2008-ban, a piac évi ötmilliárd euróra tehető. Az ágazat 20 ezer embernek ad munkát, elsősorban Németországban és Olaszországban.