szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar áfa-kulcsoknál talán egyedül a románoké magasabb a térségben. Példaértékűek a cseh és ciprusi áfa-szabályok. Mit lehet még tudni az EU-s országok áfa-szabályairól és miben különbözik mindettől a magyar gyakorlat?

Az áfa Magyarországon meghatározó adónem, a bevételi arány a GDP 10 százaléka körül van. Ugyanakkor a  magyar áfa-kulcsok a legmagasabbak közé tartoznak Európában - Írország és Hollandia mellett. Az áfa-csalások egyharmada körhinta-csalás, és a vállalkozók 2 százaléka ezzel foglalkozik hivatásszerűen. Az ellenőrzések során a magyar adóhatóság vizsgálja az egyes felek ügyletkötési indokát, a kapcsolat létrejöttét, a megelőző tárgyalásokat, körülményeket, a vételár meghatározásának folyamatát, a vételár forrásának a megteremtését.

Az áfa-szabályok általában országonként eltérőek,  de a kulcsok Ausztriában és Csehországban például megegyeznek.

A havi áfa-bevallás Ausztriában 10 ezer euró  (2, 8 millió forint) értékesítés felett kötelező. Az áfa levonása vagy visszaigénylése független a számla pénzügyi teljesítésétől. Az ingatlan értékesítése alapvetően adómentes, az ingatlan beszerzésével kapcsolatos áfa nem levonható, illetve a korábbi évben előzetesen levont áfa korrigálandó. Ausztriában a normál adókulcs 20 százalék, míg a kedvezményes 10.

Az EU áfa-irányelveknek közvetlen hatása van a ciprusi áfa-szabályokra. Nincsen konkrét termékhez vagy szolgáltatáshoz kapcsolódó választási lehetőség. Új épületek első értékesítése 15 százalék áfa köteles, további értékesítés áfa-mentes. Az általános áfa-kulcs 15 százalék, a csökkentett adókulcsok 5, illetve 8 százalék. Cipruson nincs fordított áfa-adózás. A munkavállalók szórakoztatása címén felmerült kiadáshoz tartozó áfa levonható. 

Hol nem kérhet áfás számlát az étterembenMilyen további adó-kulcsok és kedvezmények érvényesek Szlovákiában és Horvátországban? Hogyan kell értelmezni a magyar áfa-szabályokat a gyakorlatban? 

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal és a Legfelsőbb Bíróság munkatársai mellett okleveles adószakértőktől kaphat választ e kérdésekre választ, ha itt regisztrál és hozzáférést kap az V. Nemzetközi Adókonferencián elhangzott előadások Adózóna által készített teljes összefoglalójához, szakértői kommentárokkal.

Ezen kívül regisztrált felhasználóként hírlevél formájában elolvashatja a legújabb híreket, cikkeket, jogszabály-értelmezéseket. (Amennyiben Ön már korábban regisztrált az Adózóna hírlevelére ezzel az e-mail címmel, akkor természetesen csak egy hírlevelet küldünk.)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!