szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor szerint a kecskeméti Mercedes gyár nem csupán beruházás, hanem szövetség Németország és Magyarország között.

„Mi, magyarok sohasem irigyeltünk semmit a németektől, hanem mindig szövetségesnek tekintettük őket” - mondta Orbán Viktor a kecskeméti Mercedes gyár megnyitóján. A kormányfő úgy vélte, hogy az európai gazdaság felpörgetését Németország és a legnagyobb növekedési tartalékkal rendelkező közép-európai térség garantálhatja.

„Németország a második világháború után reménytelen helyzetből jutott el oda, ahol most van. Hogy mindenki tőle várja, hogy Európát kihúzza a bajból” - méltatta a miniszterelnök a németeket.

A konkrét beruházással kapcsolatban Orbán leszögezte, hogy a magyar járműipar újabb erődítménnyel bővült, amely több ezer ember számára biztosítja az értelmes munka lehetőségét. Magyarországnak olyan cégekre van szüksége, melyek nem a monopolpiac miatt jönnek ide, hanem mert értéket teremtenek, mint a Mercedes - mondta Orbán, aki szerint Magyarország az ilyen beruházásoknak köszönhetően reményei szerint a világ autóiparának egyik termelési centruma lesz.

A Schmitt-ügy árnyékában

Az ünnepi hangulatba belerondított a Schmitt-ügy: az utolsó pillanatig nem volt egyértelmű a helyszínen, hogy a kormányt ki képviseli, és hogy a miniszterelnök megtartja-e a hivatalosan fél négyre meghirdetett beszédét. A kormány tagja ugyanis napközben sorra mondták le programjaikat.

Orbán Viktor a Mercedes gyár megnyitóján - fotógalériánk a gyárbejárásról
©

A helyszínen Szijjártó Péter szóvivő faképnél hagyta az újságírókat, akik Schmittről kérdezték, és Kövér László, az Országgyűlés elnöke sem kommentálta a hírt, miszerint a Semmelweiss Egyetem Doktori Tanácsa szerint vissza kellene vonni a köztársasági elnök doktori címét.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
D. Kovács Ildikó Gazdaság

Bejártuk a kecskeméti Mercedes-gyárat

Csütörtökön adják át hivatalosan Kecskeméten a Mercedes-gyárat. Riporterünk egész napját az üzemben tölti, és többször is bejelentkezik. Fotósunkkal délelőtt bejárták a gyárat. Íme, az első benyomások. Gyorsriport.