szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor szerint a kecskeméti Mercedes gyár nem csupán beruházás, hanem szövetség Németország és Magyarország között.

„Mi, magyarok sohasem irigyeltünk semmit a németektől, hanem mindig szövetségesnek tekintettük őket” - mondta Orbán Viktor a kecskeméti Mercedes gyár megnyitóján. A kormányfő úgy vélte, hogy az európai gazdaság felpörgetését Németország és a legnagyobb növekedési tartalékkal rendelkező közép-európai térség garantálhatja.

„Németország a második világháború után reménytelen helyzetből jutott el oda, ahol most van. Hogy mindenki tőle várja, hogy Európát kihúzza a bajból” - méltatta a miniszterelnök a németeket.

A konkrét beruházással kapcsolatban Orbán leszögezte, hogy a magyar járműipar újabb erődítménnyel bővült, amely több ezer ember számára biztosítja az értelmes munka lehetőségét. Magyarországnak olyan cégekre van szüksége, melyek nem a monopolpiac miatt jönnek ide, hanem mert értéket teremtenek, mint a Mercedes - mondta Orbán, aki szerint Magyarország az ilyen beruházásoknak köszönhetően reményei szerint a világ autóiparának egyik termelési centruma lesz.

A Schmitt-ügy árnyékában

Az ünnepi hangulatba belerondított a Schmitt-ügy: az utolsó pillanatig nem volt egyértelmű a helyszínen, hogy a kormányt ki képviseli, és hogy a miniszterelnök megtartja-e a hivatalosan fél négyre meghirdetett beszédét. A kormány tagja ugyanis napközben sorra mondták le programjaikat.

Orbán Viktor a Mercedes gyár megnyitóján - fotógalériánk a gyárbejárásról
©

A helyszínen Szijjártó Péter szóvivő faképnél hagyta az újságírókat, akik Schmittről kérdezték, és Kövér László, az Országgyűlés elnöke sem kommentálta a hírt, miszerint a Semmelweiss Egyetem Doktori Tanácsa szerint vissza kellene vonni a köztársasági elnök doktori címét.

D. Kovács Ildikó Gazdaság

Bejártuk a kecskeméti Mercedes-gyárat

Csütörtökön adják át hivatalosan Kecskeméten a Mercedes-gyárat. Riporterünk egész napját az üzemben tölti, és többször is bejelentkezik. Fotósunkkal délelőtt bejárták a gyárat. Íme, az első benyomások. Gyorsriport.