szerző:
hvg.hu

A nyilvánosság számára hat év pereskedés után vált elérhetővé, hogy mi történt kilenc éve a Paksi Atomerőműben. Az üzemi balesetet a csernobili utáni legkomolyabbnak tartották - Fukusimáig.

2003. április 10-ről 11-re virradó éjszaka a paksi atomerőmű kettes blokkjában súlyos (INES-3) üzemzavar történt. Egy több szempontból is hibásan megtervezett tisztítótartályban összetört 30 fűtőelem-kazetta, és radioaktív anyaggal telített gázok is a levegőbe, majd a szabadba kerültek.
A kibocsátási szint meghaladta az engedélyezett napi és havi értékeket is.

Az üzemzavar okait a kilencvenes évekig lehet visszavezetni: egy alapvetően műszaki problémára sorozatosan adtak rossz válaszokat - írta az évfordulóra jegyzetében Perger András, az Energiaklub specialistája. A megsérült üzemanyagot és a tisztítótartályt csak évekkel később sikerült eltávolítani a medencéből. A roncsokat egyelőre bizonytalan ideig őrzik az atomerőműben, kezelésükre vonatkozó, hosszú távú tervről nincs publikus információ.

©

A nem csak anyagi, hanem komoly erkölcsi veszteségeket is okozó "üzemzavart döntően a biztonsági kultúra - mind az atomerőműnél, mint az azt felügyelő hatóságnál (Országos Atomenergia Hivatal) - tapasztalható hiányosságai okozták, ahogy azt különböző, hazai és nemzetközi vizsgálatok megállapították" - írja az Energiaklub szakembere, hozzátéve: a részletek nyilvánosságra hozatalát a szakpolitikai intézetnek hat évébe telt nyilvánosságra perelnie az Atomenergia Hivataltól.

Az erőmű honlapján a baleset lefolyását bemutatni hivatott aloldalon nem találni valóban éremi indormációt; egy 2006. októberi sajtótájékoztató anyagát, valamint egy, a sérült elemek eltávolításáról készült animációt és néhány rövidített hivatalos jegyzőkönyvi kivonatot kivéve.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!