szerző:
MTI

Több mint tízmilliárd forintot fordíthat a költségvetés jövőre az Országház előtti Kossuth Lajos tér rekonstrukciójára és kétmilliárdot az újonnan létrejövő Országgyűlési Őrségre. A pártok költségvetési juttatásain nem változtatna a kormány, a Köztársasági Elnöki Hivatal és a Miniszterelnökség költségvetése viszont a másfélszeresére nőhet. Marad a pártok támogatása, az ideivel megegyező összegben.

A parlamentnek pénteken benyújtott költségvetési törvényjavaslat alapján emelkedik az Országgyűlés Hivatalának támogatása: a parlamenti hivatal az idei 18,5 milliárd forint helyett jövőre - főként a felújításokra jutó összeg növekedése miatt - 20,8 milliárdot kaphat.

Ezen felül új tételként jelenik meg a büdzsé kiadásai között a 2013. január 1-jétől működő Országgyűlési Őrségre szánt 2,1 milliárd forint. A Kossuth Lajos tér rekonstrukciójára pedig további 10,2 milliárd forintot költhet az állam, az idei többszörösét.

A pártok és alapítványaik az ideivel megegyező - 3,8 milliárd forintos - költségvetési támogatásra számíthatnak. Ez azért lényeges, mert korábban Orbán Viktor miniszterelnök az ország gazdasági helyzetére hivatkozva az állami támogatásuk felfüggesztésének lehetőségét vetette fel.

A büdzsére tett kormányzati javaslatból viszont nem olvasható ki ez a szándék, eszerint a Fidesz jövőre is hozzávetőleg egymilliárd, az MSZP 521, a Jobbik 448, az LMP 249, a KDNP pedig 233 millió forinthoz juthat hozzá, és változatlan marad a pártalapítványok juttatása is.

Az idei 942 millió forint helyett 2013-ban majdnem másfélmilliárd forintból gazdálkodhat a Köztársasági Elnöki Hivatal, amely így személyi juttatásokra és dologi kiadásokra is többet költhet az ez évinél.

Ugyancsak a másfélszeresére, az idei két és fél helyett csaknem négymilliárd forintra növelné a kormány a Miniszterelnökség előirányzatát. A szervezeti átalakulásra utal, hogy ebben a fejezetben szerepel az Információs Hivatal (IH) 7,5 milliárd forintos költségvetése - arról, hogy az IH Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes felügyelete alá kerülhet, a napokban jelentek meg sajtóhírek -, valamint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) támogatása is.

Az Alkotmánybíróság és az alapvető jogok biztosának hivatala az ideivel lényegében megegyező hozzájárulásra számíthat a következő évben: az előbbi milliárdos nagyságrendű költségvetése 83 millió forinttal nő, az utóbbié 26 millióval csökken a javaslat szerint.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!