szerző:
hvg.hu

Brit és amerikai hatóságok 610 millió dollára büntették a Royal Bank of Scotlandot a Libor-manipulációs botrányban betöltött szerepéért.

Brit és amerikai hatóságok 610 millió dollára büntették a Royal Bank of Scotlandot (RBS) a Libor-manipulációs botrányban betöltött szerepéért - írja a Wall Street Journal. Az RBS már a harmadik olyan nagybank, melyet a botrány kapcsán megbüntettek. Az amerikai hatóságok szerint az RBS hamis adatokat szolgáltatott a kamatlábakról azért, hogy előnyt tudjon kovácsolni kereskedési pozícióiból. A bank 460 millió dollárt fizet büntetésként az amerikai és brit piaci felügyeletnek, az RBS egyik részlege pedig elismerte bűnösségét egy amerikai igazságügyi minisztériumi vizsgálatban. Itt 150 millió dolláros büntetést fizet a pénzintézet és együttműködik az amerikai szervekkel.

Korábbi értesülések szerint az RBS részéről a bank londoni, tokiói, szingapúri és svájci befektetési érdekeltségeinél dolgozó kereskedőkre vetült a Libor-manipulációs gyanú árnyéka. Az ügy külön pikantériája, hogy az RBS többségi brit állami tulajdonban van, mivel egyike volt azoknak a brit nagybankoknak, amelyeket a globális pénzügyi válság elhatalmasodása után a brit kormánynak kellett hatalmas költségvetési tőkeinjekciókkal megmentenie az összeomlástól.

A Libor - London interbank offered rate - a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába, amely pénzügyi szolgáltatói adatok szerint évente 360 ezer milliárd dollár összértékű pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a teljes világgazdaság éves hazai össztermékének (GDP) több mint az ötszöröse. A Libor - amelyet naponta rögzítenek a kialakításában részes bankok által saját bankközi hitelköltségeikről beterjesztett becslések alapján - közvetlenül befolyásolhatja a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók közötti pénzügyi tranzakciók értékét, a befektetési bankok által terjesztett szintetikus termékek - vagyis a többféle befektetési eszközből összeállított csomagok - és számtalan egyéb származékos ügylet árfolyamát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!