szerző:
hvg.hu

Valóban vesz egy méregdrága hegedűt a Magyar Nemzeti Bank, hogy azt Lajkó Félix "rendelkezésére bocsássák" – erősítette meg Róna Péter, az MNB felügyelőbizottságának tagja az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Az MNB ezen kívül ingatlanvásárlásra is készül. Róna Péter rendkívüli felügyelőbizottsági ülést kezdeményezett, hogy választ kapjanak a költésekkel kapcsolatban felmerülő kérdésekre.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, összesen százmilliárd forintnál is többet költ a Magyar Nemzeti Bank ingatlanokra, Guarneri-hegedűre és Bruegel-festményre, vagy éppen a Design Terminál és a Zeneművészeti Egyetem támogatására. Egy 50+40 milliárdos tételről úgy döntöttek, hogy az arról szóló határozatokat nem verték nagy dobra – közölte szerdán az Index.

Róna Péter szerint az Index által megírt információk többsége helytálló, valóban ingatlant akar venni az MNB. Elmondása szerint erre van is ok, hiszen az MNB és a PSZÁF összevonásával kialakult egy ingatlanigény. A jegybank felügyelőbizottsági tagja elmondta: az is igaz, hogy egy antik hegedűt is megvásárolna a nemzeti bank, hogy Lajkó Félix rendelkezésére bocsássa.

A szakember az MNB jogászát idézve az ATV Egyenes beszéd című műsorában a költéseket annyival tudta magyarázni, hogy a Magyar Nemzeti Banknak mindent meg szabad tennie, ami nincs tiltva.

A jegybank felügyelőbizottságának tagja szerint ezen elmélet szerint akár egy fagyizót is működtethetne a nemzeti bank a publikum számára. A szakember hangsúlyozta: az MNB közintézmény, azzal foglalkozhat, amire felhatalmazása van, hiszen az adófizetők pénzéről van szó. A költekezésre azonban nem ad jogalapot a jegybanktörvény, nincs ilyen felhatalmazás benne – tette hozzá.

Róna Péter egy rendkívüli felügyelőbizottsági ülést is kezdeményezett, hogy választ kapjanak a felmerülő kérdésekre.

A Magyar Nemzeti Bank büntetőfeljelentést tesz az Index által szerdán megjelentetett cikk "hamis, a közbizalom megrendítésére alkalmas" állításai miatt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!