szerző:
hvg.hu

Nem a kormány feladata, hogy számításokat végezzen arról, hány nagy boltnak kell költöznie vagy hány embert fognak kirúgni az új szabályozás miatt. „Ezt majd az érintettek kiszámolják” – válaszolta Kovács Zoltán kormányszóvivő a nagy külföldi boltláncokat büntető törvénnyel kapcsolatos kérdésre. A kereskedelmi törvény módosítását kedden szavazták meg a parlamentben, és sokak szerint olyan változások jönnek, amelyek elsősorban a magyar cégeknek kedveznek majd.

A kormányszóvivő úgy látja, hogy a kisebb versenytől nem drágulnak majd az élelmiszerek. Ráadásul szerinte "nem is csak az ár a legfontosabb szempont", mert "a magyaroknak nem érdeke, hogy alacsony minőségű termékhez jussanak hozzá dömpingáron". Arról is beszélt Kovács Zoltán a keddi kormányszóvivői tájékoztatón, hogy szerintük nem is piactorzító a szabályozás, "mert mindenkire egyformán vonatkozik" - olvasható az Indexen.

"A tisztességesen beruházó élelmiszerláncoknak nem lesz mitől tartania", csak "akiknek most indokolatlan piaci fölényt sikerült kialakítania" – fogalmazott.

A kedden megszavazott javaslat szerint szankcionálhatók lesznek a nem nyereséges szuper- és hipermarketek. Ha nem akarnak bezárni 2018-tól, akkor nagyon meg kell drágítaniuk a termékeiket. A szigorítás a külföldi hátterű hipermarketeket és szupermarketeket hozza nehéz helyzetbe, a hazai láncoknak pedig kedvez. A képviselők 116 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 25 tartózkodás mellett fogadták el a kereskedelemről szóló törvény módosítását.

Mindez a valóságban azt jelentheti, hogy három év múlva bezárhat a Tesco, Auchan, Metro, Spar, Lidl és az Aldi, vagy ha ezt nem akarják, akkor jelentősen emelniük kell az áraikat. Most az említett üzletek nagy része papíron veszteséges, és nem is lesz egyszerű pluszba kerülniük, mert a kormány durván 30 milliárd forint terhet a nyakukba sóz jövő év elejétől.

A javaslatról a hvg.hu is írt részletesen, cikkünk itt olvasható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!