szerző:
MTI

Az LMP szerint a költségvetés növeli a szegények számát, általa folytatódik a társadalom kettészakadása néhány gazdagra ás a szegények széles tömegére.

Az LMP szerint a társadalom legmódosabb 10 százalékának kívánságlistáját tartalmazza a többség érdekeivel szemben a jövő évi költségvetés, amely tovább növeli a vagyoni és jövedelmi különbségeket. Róna Péter, az ellenzéki párt programtanácsának elnöke és Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón bírálta a hétfőn elfogadandó 2015-ös büdzsét. 

Róna Péter példaként hozta a Magyar Nemzeti Bankot, amely szerinte 350 milliárd forintot "talicskázott ki". Azt mondta: ha ezt a forrást a nemzetgazdasági tárca, élve tulajdonosi jogával, kiveszi a jegybankból, akkor csupán a forrás hozamából végleg felszámolhatná a gyermekszegénységet, de akár csak az egy százalékának a hozamából létrehozhatna és fenntarthatna egy tanszéket. Mi a további 99 százalék valós célja? – tette fel a kérdést. Bírálta, hogy ekkora forrást ellenőrzés és magyarázat nélkül használhat homályos célokra az MNB.

Schmuck Erzsébet szerint a büdzsé azt bizonyítja, hogy a kormánytöbbség alkalmatlan az ország irányítására. A költségvetés szerinte növeli a szegények számát, általa folytatódik a társadalom kettészakadása néhány gazdagra és a szegények széles tömegére. Úgy fogalmazott: a 2010-ben kitűzött kormányzati célok közül szinte semmi nem teljesült, a kormány társadalom- és gazdaságpolitikája csődöt mondott. 

Még az adósság szinten tartását sem tudták elérni – fűzte hozzá –, és folytatódik a jövedelemkiáramlás az országból. Kijelentette: kudarcot vallott az egykulcsos adó, munkahelyek pedig csak a közfoglalkoztatásban jöttek létre.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!