szerző:
MTI

Az NN Biztosító a demográfiai trendeket figyelembe véve, változatlan nyugdíjjárulékból kiindulva arra jutott, hogy 2050-re az átlagnyugdíj a mostani 132 ezerről 104 ezerre csökken. Az akkori nyugdíj az átlagfizetés 65 százalékát fogja kitenni.

A jelenlegi 132 ezer forintos átlagnyugdíj az utolsó fizetés 83 százaléka. 2050-re ez az arány – az úgynevezett helyettesítési ráta – 65 százalékra, míg az átlagnyugdíj jelenértéken számolva 104 ezer forintra csökken, mivel egy keresőre egyre több nyugdíjas jut a jövőben – mondta Sztanó Imre, az NN Biztosító értékesítési és disztribúciós ügyvezető igazgatója kedden.

A biztosító a csökkenést az uniós, valamint a nyugdíjkerekasztal demográfiai előrejelzése szerint számította ki, úgy hogy a nyugdíjjárulék mértékét és a fizetések reálértékét változatlannak feltételezték.   

Az EU adatai szerint – uniós átlagban – ma 4 aktív keresőre jut egy nyugdíjas, de az uniós előrejelzés szerint 2060-ra már 2 aktív korúra jut egy nyugdíjas – erről Cornelia Coman, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója beszélt a tájékoztatón.