szerző:
MTI

Az NN Biztosító a demográfiai trendeket figyelembe véve, változatlan nyugdíjjárulékból kiindulva arra jutott, hogy 2050-re az átlagnyugdíj a mostani 132 ezerről 104 ezerre csökken. Az akkori nyugdíj az átlagfizetés 65 százalékát fogja kitenni.

A jelenlegi 132 ezer forintos átlagnyugdíj az utolsó fizetés 83 százaléka. 2050-re ez az arány – az úgynevezett helyettesítési ráta – 65 százalékra, míg az átlagnyugdíj jelenértéken számolva 104 ezer forintra csökken, mivel egy keresőre egyre több nyugdíjas jut a jövőben – mondta Sztanó Imre, az NN Biztosító értékesítési és disztribúciós ügyvezető igazgatója kedden.

A biztosító a csökkenést az uniós, valamint a nyugdíjkerekasztal demográfiai előrejelzése szerint számította ki, úgy hogy a nyugdíjjárulék mértékét és a fizetések reálértékét változatlannak feltételezték.   

Az EU adatai szerint – uniós átlagban – ma 4 aktív keresőre jut egy nyugdíjas, de az uniós előrejelzés szerint 2060-ra már 2 aktív korúra jut egy nyugdíjas – erről Cornelia Coman, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója beszélt a tájékoztatón.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!