szerző:
hvg.hu

Miközben idehaza az éjszakai áram és a szélcsend okozta "problémákról" szól a nap-, és szélenergia kormányzati kommunikációja, az egész kontinensen leginkább atomenergia-függő országában hálózatba kapcsolják Európa legnagyobb napelemes telepét.

A Cestas 300 MW teljesítményű fotovoltaikus projekt, mely valójában 25, egyenként 12 megawattos napelemtelep összekapcsolódásából jött létre. Franciaországban, Bordeaux régióban avatják fel hivatalosan a "termelőüzemet", jól lehet, mechanikailag már szeptember végén elkészültek vele.

Telep, kerítés, tilos az átjárás!
©

Az előzetes számítások szerint a telep évente több 336 millió kWh áramot tud majd a francia hálózatra juttatni.

Franciaország ugyan egyelőre nem siet bezárni a nukleáris erőműveit, azonban a németekhez hasonló alapokon már Párizsban is született egy energetikai átmenetről szóló törvény, melyből az olvasható ki, hogy Franciaország fokozatosan csökkenteni kezdi a nukleáris energiától való függőségét. Ez az aktuális, több mint 75 százalékos szintről 2025-re 50 százalék alá süllyedhet, miközben a megújuló energiaforrásokból nyert energiatermelési szintet 2030-ig 32 százalékig kívánják feltornászni.


A Cestas-telep avatására hivatalosan december 1-jén kerül sor, melyen kiemelt helyet kap az építő konzorciumban részt vevő francia Eiffage, Krinner, és a Schneider Electric is. Patrick de Labrusse igazgató azt nyilatkozta, hogy már most nagyon elégedettek, mivel  a konzorciumban az együttműködés is jó volt, és már mostanra képesek voltak teljesíteni minden olyan elképzelést, amiben az induláskor megállapodtak.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!