szerző:
hvg.hu

A statisztikai hivatal figyelembe fogja venni a dugódíjat az infláció számításakor.

Bekerül a dugódíj a fogyasztó kosárba (az infláció számításakor figyelembe vett termékek körébe) a Világgazdaság szerint, magyarán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felkészült arra, hogy Budapesten bevezetik a dugódíjat.

A dugódíj kellemetlen ügy a kormánynak és a főváros jelenlegi vezetésének. Ugyanis az előző városvezetés hagyatéka: az M4-es metró uniós támogatásáért cserébe vállalták a dugódíj bevezetését, és ha ezt jövő ilyenkorra nem teljesíti a jelenlegi vezetés, az EU akár a 180 milliárdos támogatás 10-20 százalékát is visszakövetelheti.

Budapesti dugó
©

A főváros és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egymásra mutogat a kérdésben. Tarlós István tavaly azt mondta, 2016 végén bevezethetik, de arra is hivatkozik, hogy módosítani kellene egy jogszabályt (ezt a fejlesztési tárca kezdeményezhetné), ami a dugódíj útjában áll. A főpolgármester azt is elismeri, hogy nem szeretné magára húzni a közvélekedést, hogy ő akarja a dugódíjat.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!