szerző:
hvg.hu

Tévesen utalt ki az MVM csoport decemberben 38 nem vezető állású munkavállalójának összesen 31 millió forintot – közölte a Világgazdasággal a cég. A hiba miatt sokan túlzottan messzemenő következtetéseket próbáltak levonni.

A rendes bér- és bérjellegű kifizetésen túli juttatást technikai hiba okozta, amelynek kijavításáról az MVM tagvállalatai már intézkedtek, a tévesen utalt összegeket a munkavállalóknak vissza kell fizetniük – közölte a VG.

Mindenesetre e furcsa baki kiszivárgásának ténye elegendő volt ahhoz, hogy elterjedjen a pletyka, az MVM csoport vezetői most mégiscsak visszakapták a 2013 végén visszafizettetett, havi 2 millió forint feletti jutalmaikat és prémiumaikat. Ezt viszont a lap szerint az MVM határozottan cáfolta.

A VG egyébként annak apropóján írt a tévedésről, hogy sok állami cégnél a napokban döntenek a milliós béremelésekről azt követően, hogy egy kormányrendelet értelmében az állami cégek topmenedzsereit a piaci versenytársakéhoz közelítő bérezésben kell részesíteni.

Több állami cég vezetője 2014-ben és 2015-ben sem kapott prémiumot és jutalmat, miközben a 2010-ben bevezetett takarékossági intézkedésekkel havi bérüket bruttó 2 millió forintban korlátozták – idézte fel a beszámoló.

Ezt hatálytalanította a kormány szeptember 15-i rendelete, előírva, hogy „a vezetői juttatásokat és követelményeket közelíteni szükséges a piaci vezetői bérekhez és követelményekhez, továbbá a jelenlegi prémiumok jelentős részét be kell építeni az alapbérbe”.

A vezetői bérplafont így a pénzügyi szektorban 5 millióra, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél 4 millióra, míg a többieknél 3 millióra emelték. Egy újabb kormányrendelet december végén az 5 milliós kategóriába tette át az MVM-et, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt, a Szerencsejáték Zrt.-t és a MÁV-ot.

Az MVM-nél még nincs döntés arról, hogy pontosan kiknek és mennyivel emelkedik a javadalmazása, de a bértömeg nem változik – tette hozzá a VG, amellyel az MVM-nél azt érzékeltették, hogy csak a jutalmakat, prémiumokat építik be a fizetésekbe.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!