szerző:
hvg.hu

Nem lehet tudni, hogy az Eximbank kinek ítélte oda azt az összesen 16 milliárd forintnyi tőkealapot, melyekre november végén írtak ki pályázatot. A Forbes úgy értesült, hogy a GB & Partners nyert, a cégnek van kapcsolata Rogán Antallal.

Hallgat az Eximbank arról, kinek ítélte oda azt a két, összesen 16 milliárd forintnyi tőkealapot, melyekre november végén írtak ki villámpályázatot – írja az Index. A lap felidézi, hogy a pályázat feltételei elég szokatlanok voltak: magántőkét nem kértek, és nem hagytak túl sok időt a pályázóknak, november 30-án jelent meg a kiírás a holnapon, december 10-e volt a határidő, eredetileg 11-én hirdettek volna eredményt. Később adminisztrációs hibára hivatkozva az eredményhirdetést halogatták, a bank hetek óta semmilyen megkeresésre nem reagál.

A Forbes szerdán úgy értesült, hogy a GB & Partners nyert, amit sokan a legesélyesebbnek tartottak. Hivatalos választ nem kaptak, a bank sajtóosztálya azt a választ küldte, hogy az eredményt „a másik fél jóváhagyásának hiányában nem hozhatja nyilvánosságra üzleti titok miatt”.

A pályázatot kiíró Eximbanknak van kapcsolata Rogán Antallal, ugyanis az ő egykori helyettese, Puskás András, egykori V. kerületi alpolgármester 2014 júniusa óta az EXIM (Magyar Export-Import Bank Zrt. és Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. intézménypáros) igazgatóságának tagja és üzleti vezérigazgató-helyettese. A GB & Partnerst is fűzik Rogánhoz szálak: Gubicza Ágoston ügyvezető partner, tulajdonos felesége Rogán Antal exneje, Sonnevend Alexandra, aki Rogán első gyerekének anyja is.

Az Index még egy érdekes szálra rávilágít: Boris Mihály Róbert ügyvezető partner, az igazgatóság elnöke bejelentett lakcíme a Céginfo adatbázisa szerint a második kerületben, a Hankóczy Jenő utca 4-6.-ban van, vagyis annak a Pasa Parknak a D-lépcsőházában, ahol Rogán Antalnak (B-lépcsőház) és feleségének (C-lépcsőház) is van lakása.

Az Eximbank szerint nyolc jelentkező váltotta ki a pályázati anyagot és négy alapkezelő nyújtott be pályázatot. A kiírás utáni megkeresésünkre reagálva gyorsan december 18-ra módosították az eredményhirdetés határidejét, de későbbi megkereséseinkre már nem reagáltak. Első és utolsó válaszukban azt írták, hogy a kiírás jogszerűen történt meg, a pályázati anyagok benyújtására nyitva álló határidő tekintetében pedig nincs jogszabályi előírás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!