szerző:
hvg.hu/MTI

Felvonultak a romboló gépek a volt Népstadionhoz, őszre semmi nem marad belőle. A törmelék nagy részét be fogják építeni az új stadionba, ígérik.

Felvonult a Puskás Ferenc Stadion területére a stadion bontását végző cég, bármikor megkezdődhetnek a tényleges munkálatok - írja a Magyar Idők.

A bontást 2016. október 5-ig kell befejezni. A munkálatokat a stadion lelátóin lévő székek leszerelésével kezdi meg a kivitelező, a több tízezer szék sorsáról a közeljövőben születik döntés.

Az igazi nagy munka azonban nem ez, hanem a lelátók és a pályatest eltüntetése lesz. A régi stadion - hasonlóan a ferencvárosi Groupama Arénához - tovább él majd az új épületben: a törmeléket közel 90 százalékban beépítik és újrahasznosítják.

Látványterv az új Puskás Stadionról
©

Körülbelül  50 ezer köbméter beton és vasbeton vár bontásra, amit 100 százalékban újrahasznosítanak. A Nemzeti Sportközpontoktól kapott adatok szerint ezen felül közel 175 ezer köbméter földet mozgatnak meg, amelyből 45 ezer köbmétert visszatöltenek majd az építkezés során.

Látványterv az új Puskás Stadionról
©

A volt Népstadion eltüntetését már 2011-ben eldöntötte az Orbán-kormány, akkor úgy tűnt, még abban az évben elkezdik a bontást, de aztán nem így történt. Aztán legutóbb úgy volt, hogy 2015 őszén kell elkezdeni a bontást. De az a menetrend is csúszott.

Az új Puskás Stadiont 100 milliárd forintos keretből kívánja kihozni az Orbán-kormány – ez volt az elképzelés még tavaly ősszel. Csak a tervezésre már legalább 3,5 milliárd forintos megbízást adtak a Középülettervező Zrt. (Közti) cégnek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!