szerző:

Az Európai Bizottság kötelezte a kormányt a titkosítás feloldására, és szigorú menetrendet írt elő neki.

Meg kell szüntetnie a kormánynak a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos valamennyi irat általános titkosítását. Erre kötelezte az Európai Bizottság (EB), és az erre vonatkozó törvényjavaslatot legkésőbb hétfőn be kell nyújtani a parlamentnek – írja a Magyar Nemzet. Az új rendelkezést márciusban el kell fogadnia az Országgyűlésnek, és a jogszabálynak legkésőbb áprilisban hatályba kell lépnie.

Az EB döntése értelmében ugyanis a közösségi jogrenddel ellentétesek a magyar atomtörvény azon rendelkezései, amelyek szerint a bővítéssel kapcsolatos összes szerződés és megalapozó dokumentum titkos – mondta a lapnak Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) európai parlamenti képviselője.

Jávor Benedek tavaly nyáron fordult panasszal a bizottsághoz. Az Európai Unió testülete megvizsgálta a beadványát, és még a múlt év őszén jelezte, hogy a titkosítási rendelet valóban sérti a közösség előírásait.

A kormány mindent titkosított az építkezéssel kapcsolatban. Az Európai Unió szabályai szerint ezt nem teheti meg, hanem meg kell jelölnie és ki kell takarnia az üzleti és a nemzetbiztonsági okokból titkos szerződésrészleteket, a dokumentumok többi részét pedig nyilvánossá kell tenni.

A hozzávetőleg 3600 milliárd forintos építkezés évtizedeken át óriási pénzügyi terhet jelent majd a magyar társadalomnak. Emellett az új atomerőmű csaknem egy évszázadra meghatározza az ország energiaellátási rendszerét is. Jávor Benedek arra nem számít, hogy minden szerződést nyilvánosságra hoznak. 

Érdekesnek találta cikkünket? Értékelje!
Köszönjük!
Cikk megosztása
Címkék