szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Bizottság kötelezte a kormányt a titkosítás feloldására, és szigorú menetrendet írt elő neki.

Meg kell szüntetnie a kormánynak a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos valamennyi irat általános titkosítását. Erre kötelezte az Európai Bizottság (EB), és az erre vonatkozó törvényjavaslatot legkésőbb hétfőn be kell nyújtani a parlamentnek – írja a Magyar Nemzet. Az új rendelkezést márciusban el kell fogadnia az Országgyűlésnek, és a jogszabálynak legkésőbb áprilisban hatályba kell lépnie.

Az EB döntése értelmében ugyanis a közösségi jogrenddel ellentétesek a magyar atomtörvény azon rendelkezései, amelyek szerint a bővítéssel kapcsolatos összes szerződés és megalapozó dokumentum titkos – mondta a lapnak Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) európai parlamenti képviselője.

Jávor Benedek tavaly nyáron fordult panasszal a bizottsághoz. Az Európai Unió testülete megvizsgálta a beadványát, és még a múlt év őszén jelezte, hogy a titkosítási rendelet valóban sérti a közösség előírásait.

A kormány mindent titkosított az építkezéssel kapcsolatban. Az Európai Unió szabályai szerint ezt nem teheti meg, hanem meg kell jelölnie és ki kell takarnia az üzleti és a nemzetbiztonsági okokból titkos szerződésrészleteket, a dokumentumok többi részét pedig nyilvánossá kell tenni.

A hozzávetőleg 3600 milliárd forintos építkezés évtizedeken át óriási pénzügyi terhet jelent majd a magyar társadalomnak. Emellett az új atomerőmű csaknem egy évszázadra meghatározza az ország energiaellátási rendszerét is. Jávor Benedek arra nem számít, hogy minden szerződést nyilvánosságra hoznak.