szerző:
MTI/hvg.hu

Általános az elégedetlenség az autóiparban: az Audi mellett három cég, köztük két dunántúli beszállító dolgozói állnak a teljes kétsébeesés szélén – mondta a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint általános az elégedetlenség az autóiparban.

László Zsolt a pénteki Népszabadságnak elmondta: az Audin kívül három vállalatnál alakult ki sztrájkközeli helyzet a nem megfelelő bérjuttatások miatt.

László Zoltán a cégeket nem kívánta megnevezni, de annyit elmondott, hogy két dunántúli autóipari beszállítóról van szó.

Mint arról a hvg.hu beszámolt, az autóipart is sújtják a több ágazatban érezhető munkaerő-piaci gondok: nehezebben találnak képzett munkaerőt, az alacsony bérek miatt sztrájkkal is szembekerülhetnek, ráadásul Szlovákiából is megpróbálják elszipkázni a dolgozóikat. A nemrég bejelentett kapacitásbővítésekkel tovább nőhet a munkaerőigény, miközben a kormány – amely eddig a tenyerén hordta a legnagyobb itteni gyártókat – csökkenteni szeretné az ipar függését a járműgyártóktól.

©

A Népszabadság úgy tudja, az Audinál már meg is alakították a sztrájkbizottságot, amelyhez ötezer alkalmazott csatlakozott.

A szakszervezeti vezető az elégedetlenséget az idei, gyengének tartott országos bérajánlással, az egyre általánosabb szakemberhiánnyal, illetve annak következményeivel magyarázta. Ő is elmondta, egyre általánosabb, hogy a jobb feltételeket kínáló szlovákiai vállalatokhoz járnak át dolgozni a magyar munkavállalók.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!