szerző:
hvg.hu

A 2008-as reálkeresetek visszaállítását követeli a közigazgatási szférában a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége. Az érdekképviselet nem érti, miért a legközvetlenebb alkalmazottait "bünteti a kormány". Elsősorban a középfokú végzettségű közszolgálati tisztviselők helyzete siralmas - írják.

Miért bünteti a kormány legközvetlenebb alkalmazottait? - kérdezi pénteki közleményében a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége. Ugyanez az érdekképviselet írt nyílt levelet Lázár Jánosnak, amiért az általa vezetett Miniszterelnökségnél tízórás munkaidőt írt elő.

Mint írják, a kormánytisztviselők nem csupán a nagyböjt miatt koplalnak, hanem mert a hó végére rákényszerülnek. Kiürül a bankszámlájuk és a hűtőszekrényük. Elsősorban a középfokú végzettségű közszolgálati tisztviselők helyzete siralmas. 22 éves szolgálat után is nagy részük csak létminimum körüli összeget keres. Közszolgálati tisztviselők, béremelésben mégis csupán a minimálbér és a garantált bérminimum évenkénti emelése révén részesülnek.

A KSH friss jelentésében azt olvashatjuk, hogy éves összehasonlításban 7 százalékkal nőtt Magyarországon az átlagos nettó kereset. Az átlag úgy jön ki, hogy sokan az átlag alatt keresnek. A közszolgálati tisztviselők illetményalapja (38 650  forint) 2008 óta változatlan. 2009-ben megvonták tőlük a 13. havi bért. Az infláció azóta 25 százalék körül alakult – sorolják a közleményben.

Közszolgálati demonstráció 2014 decemberében
©

2014 júliusában beígérték számukra az életpályamodell július 1-jei bevezetését, amit 2015. december 23-án eltöröltek.

A központi közigazgatásban dolgozók részére a kormány 2018-ig nem számol bérrendezéssel!

– írja a közszolgálati érdekképviselet.

A magyar közigazgatás újkori történetében példa nélküli, hogy 10 éven keresztül csak megszorításokkal, törvényi szigorításokkal találják magukat szemben a köz "központi szolgái", akikre több mint 15 többlet elvárás vonatkozik a versenyszférához képest.

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége követeli, hogy a közszolgálati dolgozók reálkeresete újra érje el a 2008. évi szintet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!