szerző:
hvg.hu

Az MKB-ra a legjobb ajánlatot adó társaságnak tagja még a bank menedzsmentje is a Figyelő információi szerint. Az is lehet, hogy még pár hónapig titkolni fogja az állam, kinek adta el a hitelintézetet.

Tegnap robbant a hír, az állam (vagy a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Bank) eladta az MKB Bankot. De titkolják még, ki vette meg. A Figyelő az egyik ajánlattevőről tudott meg információkat, ráadásul a lap állítása szerint ez a konzorcium adta a legjobb ajánlatot a bank részvényeire. „Van benne kínai, indiai befektető (részben intézményi, részben magán), illetve két magyar intézmény, egy nyugdíjpénztár és egy kockázati tőkealap-kezelő” – írják.

A konzorciumot indiai és kínai magánszemélyek, üzletemberek és bankárok vezetik, de a klub tagja egy magának értékesítési kapcsolatokat kereső hazai nyugdíjpénztár. Az a Pannónia, amely a Gránit Bank tőkeemelésében is részt vett, illetve egy METIS Magántőkealap nevű titokzatos, a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. által nemrégiben elindított alap is – értesült a lap. (Érdekesség, hogy épp ma kürtölte világgá a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt., hogy elindította Magyarország legnagyobb magántőkealapját. Közleményük szerint a 31 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Metis Magántőke Alap elsősorban ipari, élelmiszeripari, mezőgazdasági, valamint pénzügyi és fizetésforgalmi szolgáltató vállalatokba kíván befektetni hazánkban és a régióban. Az alap a későbbiekben határozottan épít az üzletrészek Budapesti Értéktőzsdén keresztül történő értékesítésének lehetőségére.)

A Figyelő tudomása szerint kisebbségi pakett erejéig a menedzsment is részvényes lesz.

Valójában azonban azt még nem lehet kijelenteni, hogy ez a csapat lesz a befutó, mert a döntést a Pénzügyi és Stabilitási Tanács (PST) csak később hozza meg, és az MNB-nek még a döntés után is van 60 napja arra, hogy bejelentse a választását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!