szerző:
MTI / hvg.hu

Sikeres az EU tavaly indított grandiózus beruházási terve, ám a pénzből leginkább a gazdagabb országok profitáltak.

A régebbi, fejlettebb uniós tagállamokra jutott a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) keretében eddig megvalósult beruházások legnagyobb része - derült ki az Európai Beruházási Bank (EIB) csütörtökön közzétett jelentéséből.

A tavaly útjára indított európai beruházásösztönző csomagból eddig a legtöbbet Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia profitált, számos infrastruktúra-fejlesztési projekt kapott támogatást ezekben az országokban.

A kis- és középvállalkozásoknak (kkv) eddig juttatott pénzek többségét, összesen az 54 százalékát is német, francia és olasz cégek kapták. A nagyberuházásoknál azonban ennél is rosszabb a helyzet: ezeknek a 92 százaléka valósult meg az EU tizenöt régi tagországában, a tizenhárom 2004 óta csatlakozott állam, például Magyarország osztozik a maradék 8 százalékon.

Magyarországra eddig a kkv-k számára jött pénz az alapból, az EFSI néhány napja írt alá egy 50 milliárd forintos hitelgarancia-megállapodást az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal. Nagyberuházás azonban sem a tervezett, sem a már támogatott projektek között nem szerepel egy sem.

A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság három év alatt, túlnyomórészt magántőke mozgósításával 315 milliárd euró értékű beruházás megvalósulását szeretné elérni. A tervek szerint 240 milliárd eurót infrastruktúra-fejlesztésre és innovációra, 75 milliárdot pedig a kkv-k támogatására szánnak, és jellemzően olyan projektek finanszírozását segítik, amelyekre a garancia nélkül nem nyújtanának hitelt a bankok.

A terv mindenesetre halad az útján: június végéig éppen a 315 milliárd euró egyharmadát, 104,8 milliárd értékű beruházásokat indítottak be. Ezért is jelentette be nemrég Jean-Claude Juncker, hogy javaslatot tesz a beruházási program élettartamának és tőkeerejének megduplázására. A kiterjesztett program keretében a brüsszeli tervek szerint 2020-ig legalább 500 milliárd eurót tudnak majd mozgósítani, 2022-ig pedig 630 milliárd eurót.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!