szerző:
hvg.hu

Egyre több brit bolt küzd, hogy zöldséghez jussanak, annyira rossz az idő.

Fejadagokat vezetnek be több brit boltban zöldségekből, akkora a hiány. A legnagyobb brit üzletek általában Spanyolországból szerzik be telente a zöldségeket, ott viszont idén szokatlanul kemény a tél. A Tesco például erre válaszul úgy döntött, hogy jégsalátából nem vehet senki sem három fejnél többet, a Morrisons pedig a brokkolivásárlást korlátozta.

A problémát később Európa többi részén is érezhetjük: a kontinens téli zöldségadagjának nagyjából négyötöde Murcia környékéről származik. Ráadásul a spanyolok szerint még másfél-két hónapig fennakadásokra lehet számítani.

Minden baj azzal kezdődött, hogy karácsony előtt az elmúlt harminc év legnagyobb esője esett le azon a környéken, így a termőterület kétharmada használhatatlanná vált, azóta pedig a szokásosnál sokkal nagyobb a hideg. Addig is amerikai zöldségeket tudnak áthozni Európába, de ez az árakat dobja meg. Javulás akkor várható, ha Dél-Európában jóra fordul az időjárás február-márciusban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!