szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Történelmi döntést hozott a szaúd-arábiai tőzsde adminisztratív irányító testülete: egy nőt választott a börze élére. Története során tehát először női elnöke van az arab világ legnagyobb tőzsdéjének.

A központi bank, a pénzügyminisztérium és a kereskedelmi tárca vezetőiből álló tanács Sarah Al-Souhaimit bízta meg a tőzsde vezetésével. A Harvardon végzett szaúdi hölgy 2014-től egészen mostani kinevezéséig az NBC Capital beruházási bank vezérigazgatója volt. Ő az első nő a rendkívül konzervatív sivatagi királyságban, aki egy bankot igazgatott és ugyancsak premier, hogy személyében egy nő került egy fontos állami intézmény élére. Ráadásul egy rendkívül kritikus időszakban. A szaúdi börze ugyanis szeretne nemzetközi elismerést szerezni azzal, hogy bekerül az MSCI nemzetközi indexben jegyzett tőkepiacok közé. A másik fontos feladat pedig a szaúdi olajóriás, az Aramco tőzsdei bevezetésének a levezénylése lesz. Szakértők szerint ez lesz a tőzsdei történelem eddigi legnagyobb kezdeti nyilvános ajánlattétele (IPO) – írja a Reuters.

Az iszlám vahabita irányzatához tartozó Szaúd-Arábiában a nők, hivatalos jogi státuszuk alapján kiskorúnak tekintendők egész életük során. Nem vezethetnek autót, nem utazhatnak egyedül és számos további hátrányos megkülönböztetés sújtja még őket. De 2015 óta lassú változások érlelődnek. Ebben az évben a nők megkapták a választójogot. Ezt még az időközben elhunyt Abdallah király kezdeményezte. Utódja, Salmane is híve az óvatos reformoknak, ezt tükrözi Sarah Al-Souhaimi kinevezése a tőzsde élére. Mert ugyan hivatalosan a tőzsdei tanács választotta meg, de ez nem történhetett volna meg Salmane király jóváhagyása nélkül. Az uralkodó döntése nem kockázat nélküli húzás, mert a konzervatív vallási vezetők határozottan ellenzik a nők közéleti szerepvállalását. Szerintük a „nemek keveredése erkölcsi zülléshez vezet”.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!