szerző:
hvg.hu

Nincs visszatérés: Brüsszelben átvették a britek EU-tagságának megszüntetését indítványozó levelet.

Átadta Nagy-Britannia nagykövete Brüssszelben a brit kormány levelét, amelyben kinyilvánította azt, hogy el kívánja hagyni az Európai Uniót – jelentette be a brit parlament alsóháza előtt Theresa May kormányfő.

„Történelmi pillanat, amely után nincs visszatérés” – fogalmazott a politikus, aki szerint kivételes lehetőséget ad az országnak az, hogy saját kezébe veheti a sorsát.

A kérelem átadásáról a Twitteren számolt be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A brit kormány az úgynevezett 50. cikk szerinti eljárást indította el. A lisszaboni szerződés 50. cikke alapján egy tagország kezdeményezésére, a kérés benyújtásától számítva két év múlva megszűnik a tagsága, hacsak a tagországokkal közösen másképpen nem döntenek.

May a parlamentben nem csak a függetlenség fontosságára hívta fel a figyelmet, de arra is, elismerik ugyan az országrészek véleményét, de a tárgyalásokat a brit kormány fogja vezetni, ezért is fontos az egységes szempont érvényesülése. Vagyis nincs helye a skótok népszavazásának sem - verte vissza az edinburgh-i parlament által kedd este elfogadott indítványt.

Vannak, akik ma ünnepelnek, vannak, akik csalódottak, az érvek mindkét oldalon szenvedélyesek lesznek - fogalmazott a valóban szenvedélyes hangulatú ülésen May.

"Átvettem a hatoldalas levelet, ez alapján formálisan is elindulhatnak a tárgyalások. Nem áltathatjuk magunkat, hogy ez egy boldog nap, sem Brüsszelben, sem Londonban" - fogalmazott brüsszeli sajtótájékoztatóján Donald Tusk. A lengyel politikus szerint a Brexit egységesebbé teszi a huszonhetek Európáját. Azt ígérte, hogy az Európai Bizottsággal együtt meg fogják védeni az uniós országok érdekeit a következő tárgyalások során.

"A célunk világos: minimalizálni az európai polgárok és cégek kárát" - mondta, hozzátéve, az EU nem változik a britek kilépése miatt.

Tusk azt is megerősítette: pénteken közli majd a Tanács és a  Bizottság közös tárgyalási alapelveit, április 29-én pedig a tagországok vezetői csúcstalálkozón tárgyalnak majd ezekről.

Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Ez történhet a Brexitig: tíz kérdés, amelyre választ várunk

Hivatalosan ma indulhat el a Brexit folyamata. A britek távozása az EU-ból több százezer magyart is érint, de a fapados repülőjárattal utazók vagy a csokoládéfogyasztók számára sem mindegy, milyen alku születik meg a következő időszakban.