szerző:
hvg.hu

Nincs visszatérés: Brüsszelben átvették a britek EU-tagságának megszüntetését indítványozó levelet.

Átadta Nagy-Britannia nagykövete Brüssszelben a brit kormány levelét, amelyben kinyilvánította azt, hogy el kívánja hagyni az Európai Uniót – jelentette be a brit parlament alsóháza előtt Theresa May kormányfő.

„Történelmi pillanat, amely után nincs visszatérés” – fogalmazott a politikus, aki szerint kivételes lehetőséget ad az országnak az, hogy saját kezébe veheti a sorsát.

A kérelem átadásáról a Twitteren számolt be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A brit kormány az úgynevezett 50. cikk szerinti eljárást indította el. A lisszaboni szerződés 50. cikke alapján egy tagország kezdeményezésére, a kérés benyújtásától számítva két év múlva megszűnik a tagsága, hacsak a tagországokkal közösen másképpen nem döntenek.

May a parlamentben nem csak a függetlenség fontosságára hívta fel a figyelmet, de arra is, elismerik ugyan az országrészek véleményét, de a tárgyalásokat a brit kormány fogja vezetni, ezért is fontos az egységes szempont érvényesülése. Vagyis nincs helye a skótok népszavazásának sem - verte vissza az edinburgh-i parlament által kedd este elfogadott indítványt.

Vannak, akik ma ünnepelnek, vannak, akik csalódottak, az érvek mindkét oldalon szenvedélyesek lesznek - fogalmazott a valóban szenvedélyes hangulatú ülésen May.

"Átvettem a hatoldalas levelet, ez alapján formálisan is elindulhatnak a tárgyalások. Nem áltathatjuk magunkat, hogy ez egy boldog nap, sem Brüsszelben, sem Londonban" - fogalmazott brüsszeli sajtótájékoztatóján Donald Tusk. A lengyel politikus szerint a Brexit egységesebbé teszi a huszonhetek Európáját. Azt ígérte, hogy az Európai Bizottsággal együtt meg fogják védeni az uniós országok érdekeit a következő tárgyalások során.

"A célunk világos: minimalizálni az európai polgárok és cégek kárát" - mondta, hozzátéve, az EU nem változik a britek kilépése miatt.

Tusk azt is megerősítette: pénteken közli majd a Tanács és a  Bizottság közös tárgyalási alapelveit, április 29-én pedig a tagországok vezetői csúcstalálkozón tárgyalnak majd ezekről.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Ez történhet a Brexitig: tíz kérdés, amelyre választ várunk

Hivatalosan ma indulhat el a Brexit folyamata. A britek távozása az EU-ból több százezer magyart is érint, de a fapados repülőjárattal utazók vagy a csokoládéfogyasztók számára sem mindegy, milyen alku születik meg a következő időszakban.