szerző:
hvg.hu

Hét év alatt kétszáz forinttal emelkedett az erre szánt napi összeg, a kormány szerint ez már bőségesebb étkezést biztosít.

Naponta 570 fointból kaptak enni a nyári szünetben azok a rászoruló gyerekek, akik ezt igényelték – derül ki Rétvári Bence Emmi-államtitkár Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.

Rétvári a kérdésre válaszolva azt írta, a 2017-es nyári szünidőben országosan összesen 139 238 gyermek szünidei étkeztetésének céljára igényeltek központi költségvetési támogatást a települési önkormányzatok, a pénzből pedig 570 forint jutott egy gyerek egynapi nyári szünidei étkeztetésére, ami még mindig jobb, mint a 2010-es 370 forint.

Rétvári szerint a napi költségkeret ezen 7 év alatti 200 forintos emelkedésével "bőségesebb és jobb minőségű ételt kapnak a szünetben a szociálisan rászoruló gyermekek".

A válaszból az is kiderült, hogy a legrosszabb Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-BEreg megyében a helyzet, előbbiben ugyanis több mint 30 ezer, utóbbiben pedig több mint 28 ezer gyermeknek igényeltek nyári szünidei étkezést. Hajdú-Bihar megyében kapott a harmadik legtöbb rászoruló gyerek nyári étkeztetést, itt közel 14,5 ezren. A legkevesebben Győr-Moson-Sopron és Vas megyében, valamint Budapesten igényeltek ilyet, mindhárom körzetben kevesebb mint ezren.

Az MSZP álláspontja szerint egyébként jóval több rászoruló gyermek lenne az országban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!