szerző:
MTI/hvg.hu

Akár évi 50 ezermilliárd forintnyi tranzakciót követhet nyomon az adóhivatal.

Sikeresen zajlik az online számlázás tesztüzeme, a számlázóprogramoknak az adóhivatalhoz való bekötésével évi 50 ezermilliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára - közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Az évi 50 ezer milliárd forintnyi számlaforgalom adatait vizsgálva a kockázatelemzők akár valós időben ki tudják szűrni a csalárd cégeket, fiktív számlázókat, vagy a gyanús céghálókat. A számla kiállítójánál az adatszolgáltatást automatikusan a program végzi el, így az semmilyen pluszfeladatot nem jelent. A számlázóprogrammal szembeni ugyanis követelmény, hogy emberi beavatkozás nélkül legyen képes az adattovábbításra. Az online számlázás a belföldi összesítő jelentést teljesen kiválthatja a számlát kiállító vállalkozónál. 

A lehető legkisebb adminisztráció és a rendkívül egyszerű működtetés mellett az online számlázás bevezetése csak úgy lehetséges, ha a tesztelésre a vállalkozásoknak elegendő idejük van. A jövő nyári hatálybalépést ezért egyéves felkészülési időszak előzi meg - jelentette ki az államtitkár. Azt nem részletezte, hogy hogy jön ki a matek, azaz hogy miloyen számítás alapján van hátra egy év mostantól 2018. július 1-jéig.

Az adóhivatal mindenesetre azt ígéri, hogy közvetlenül is segíti a piaci szereplők felkészülését. Adótanácsadókkal, szoftverfejlesztőkkel egyeztet azért, hogy 2018. július 1-jén már zökkenőmentesen működhessen a gazdaságfehérítés legújabb fegyvere - mondta Tállai. A gyakorlati kérdések a szeptember 28-án kezdődő adókonzultáción kerülhetnek szóba, ahol a kiemelt témák között az új adóeljárási törvény és a NAV 2.0 mellett az online számlázás is szerepel majd. 

Azokról a számlákról kell 2018. július 1-jétől adatot szolgáltatni, amelyekben az áthárított általános forgalmi adó összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot.