szerző:
hvg.hu

A kormány aggódik, hogy a brüsszeli csúcsszerv megzavarná a most olajozottan működő, ööö, felügyeleti szerveket, és emiatt nem támogatja az ügyészség tervét. 20 EU-s ország viszont igen. 150 milliárd folyik el a lopások miatt, 2021-ben legkésőbb elkezdi működését a közös vádhatóság.

Megegyeztek az uniós tagállamok igazságügy-miniszterei, így most már biztos, lesz közös Európai Ügyészség. Évente 150 milliárd euró vesztséget okoz az EU-nak a támogatások lenyúlása, jogos tehát, hogy felmerült, legyen egy közös európai ügyészség, amely vizsgálhatja ezeket az eseteket.

A vádhatóság egy luxembourgi székhelyű központi hivatalból, valamint a tagországokba delegált európai ügyészekből fog felépülni. A független főügyész bizonyos feltételek mellett jogosult lesz nyomozások és büntetőeljárások lefolytatására az uniós költségvetés kárára elkövetett bűncselekmények – például a strukturális alapokat érintő csalások és korrupció – ügyében.

A hivatal legkésőbb 2021-ben megkezdi működését.

A csalások hatékony felgöngyölítése, az adófizetők pénzének védelme erősíteni fogja az európai intézményekbe vetett bizalmat, mondta Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztos.

Mi nem így gondoljuk – a magyar kormány szerint már megvannak a jól működő, EU-s visszaéléseket feltáró intézmények, nincs szükség újakra, "egy új hivatal létrehozása ezen jól működő szervezetek meggyengítésével járna" aggódik az MTI tolmácsolásában a kormány. Tehát mi nem csatlakozunk a közös ügyészséghez, azaz nálunk nem lesz joghatósága nyomozni.

Kormányváltás esetén, később viszont lehet, így tervez most a holland kormány is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!