szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A sajtószabadságra hivatkozva a belügyminiszter nem lát kivetnivalót abban, ha a Russia Today Magyarországon is sugározni kezd.

Az LMP képviselője, Demeter Márta írásbeli kérdésben érdeklődött a kormánynál, hogy jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot a Russia Today magyarországi megjelenése. Pintér Sándor belügyminiszter válaszában megnyugtatta a képviselőt, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok mindig a törvény alapján cselekszenek, ám azt is hozzáfűzte, hogy munkájuk során kiemelt figyelmet fordítanak az alaptörvényben rögzített jogokra, jelen esetben a sajtószabadság sérthetetlenségére.

A kérdés előzménye az Átlátszó cikke, amelyből kiderült, hogy az orosz propagandatévé a 2017-2018-as időszakban magyar nyelvű műsor sugárzását akarja megkezdeni. A Budapesten működő Orosz Befektetési Alapítvány ajánlásával már azon dolgoztak, hogy a korábban ismert televíziós, Juszt László legyen a tévécsatorna arca.

Az amerikai hírszerzés az elmúlt hónapokban arra a következtetésre jutott, hogy hogy az RT és a Sputnik médiabirodalom a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban a választás kimenetelét befolyásoló orosz titkosszolgálati művelet részesei voltak.