szerző:
hvg.hu

Soros György a nemzetközi alapítványának, az Open Society Foundationsnek adta át befektetési cége vagyonának nagy részét - jelentette a Wall Street Journal.

Egyből a második legnagyobb amerikai filantróp szervezetté vált Bill és Melinda Gates alapítványa mögött az Open Society Foundations (OSF) azt követően, hogy Soros György közel 18 milliárd dollárt helyezett át a szervezethez a 26 milliárdos befektetési cégétől, amely eddig a vagyont kitermelte - írta a Wall Street Journal (WSJ) az alapítvány képviselőire hivatkozva.

A Soros Fund Management LLC nevű befektetési cég feletti ellenőrzést a 87 éves Soros immár megosztja az OSF befektetési bizottságával. Jelenleg a magyar befektetési guru az elnöke az általa létrehozott testületnek, de a lap értesülései szerint azzal a szándékkal hozta létre a bizottságot, hogy halála után továbbvigye az addigi tevékenységét.

A Soros Fund Management áprilisban új vezetőt is kapott Dawn Fitzpatrik személyében, aki a WSJ szerint kevésbé kereskedőként, inkább vagyonkezelőként osztja szét a tőkét különféle belső és külső alapkezelőknek. Elődeivel szemben Fitzpatrik már nem személyesen Sorosnak vagy a cég más vezetőjének tartozik jelentési kötelezettséggel, hanem az alapítvány befektetési bizottságának.

Az alapítványhoz átirányított vagyont Soros nem befektetésekre, kereskedésre szánja - írta a WSJ meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Korábban a cégén belül elkülönítve fektette be a saját pénzét, akkor is, amikor - mint kiderült, tévesen - arra játszott, hogy Donald Trump elnökké választása után esni fognak a részvényárfolyamok.

Most a WSJ egyik forrása szerint a befektetési cég pénze folyamatosan átáramlik majd az alapítvány támogatására. Az írás felidézi, hogy az OSF egy több mint 40 helyi alapítványt irányító nemzetközi szervezet, amely számos országban működik Afganisztántól Dél-Afrikáig. Tevékenységébe beletartozik a menekültek jogvédelme, a közegészségügyi programok, illetve a romák jogvédelme is.

Az OSF - amelynek tevékenysége a lap szerint több nacionalista kormány, például az Orbán-kabinet dühét is kiváltotta már, részben a menekültválságban kifejtett álláspontjáért - eddig összesen 14 milliárd dollárt költött emberbaráti akcióira.

Az írást egy magyarországi fotóval illusztrálták, amelyen ellenzéki aktivisták éppen letépkedik a kormány egyik sorosos óriásplakátját.

Most, hogy a Soros-vagyon nagyobbik része az OSF-nél parkol, a beszámoló szerint sokan arra számítanak, hogy a Soros Fund Management szakít a hagyományosan nagyívű befektetésekkel. A cég új vezetője ezt részben meg is erősítette, Dawn Fitpatrik szerint viszont nem tűnnek el teljesen a makróügyletek piacáról, de a jövőbeli lehetőségeik kisebbek lesznek.

A WSJ szerint az, hogy Soros vagyona előbb-utóbb az OSF-hez vándorol, eddig is tudott volt, de a magyar milliárdos korábban évi adományokkal támogatta az alapítványát. A vagyonának fennmaradó résézét még az életében vagy halála után tervezi átadni az OSF számára, amellyel a szervezet vagyona 20 milliárd dollár fölé nő majd - idézték a helyzetet ismerő forrásokat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!