szerző:
Szabó Yvette

Az Eximbanknak ki kell adnia azokat az iratokat, amelyekből kiderülhet, milyen elvek alapján hozta meg befektetési döntéseit a Rogán Antal köreihez tartozó, állami forrásokat felhasználó alapkezelő.

A Fővárosi Törvényszék első fokon a szocialista képviselőnek, Tóth Bertalannak adott igazat: közérdekű adatokat tartalmaznak az Exim Növekedési Magántőke Alap negyedéves jelentései. Így az állami Eximbanknak ki kell adnia a 2016-ra vonatkozó dokumentumokat. 

Az Exim Növekedési és az Exim Exportösztönző Magántőke Alapot két évvel ezelőtt hozta létre a bank 6 és 10 milliárd forinttal. Az alap kezelését, valamint a befektetési döntéseket a GB&Partners Kockázati Tőkealap-kezelőre bízta, amelyet négy jelentkező közül pályázaton választott ki.

Habár a tenderen komoly versenytársak indultak, így például az OTP kockázatitőke-alapkezelője, és eredeti ajánlatában a GB&Parners rosszabb feltételeket kínált, mint a többiek, végül mégis a GB nyerte el az alapkezelést és az azzal járó kezelési díjbevételt. 

A GB&Partners név Gubicza Ágoston és Boris Mihály vezetéknevének kezdőbetűjéből adódik, ők a cég tulajdonosai, és mindketten a Fidesz és az Orbán-kormány meghatározó személyiségéhez, Rogán Antalhoz kötődnek. Gubicza Ágoston élettársa Rogán első felesége, ő neveli Rogán első házasságából született gyermekét. Boris Mihály pedig ugyanabban a lakóparkban, a Pasa Parkban lakik, mint Rogán. Ráadásul a megbízó Eximbank vezetőségében is Rogán korábbi, belvárosi alpolgármestere, Puskás András ül. 

Az ellenzéki politikus 2017 augusztusában kérte ki a Növekedési Magántőke Alap alapkezelési szabályzatát, valamint a tőkealap 2016-ra vonatkozó negyedéves és éves jelentéseit, ám az Eximbank csak részlegesen tett eleget a kérésnek, a lényeges adatok kiadását megtagadta. A bank a visszatartott információkat üzleti titoknak minősítette. 

A Fővárosi Törvényszék azonban nem értett egyet az Eximbankkal. Az első fokú ítélet egyértelművé tette, hogy az Eximbank – miután a külgazdasági minisztérium közfeladatainak megvalósítására hozták létre – maga is közfeladatot lát el, ezért az általa kezelt adatok is közérdekűnek minősülnek.

A megállapításnak azért is nagy jelentősége van, mert az Eximbank az elmúlt években több tízmilliárd forint hitellel finanszírozott olyan befektetéseket, amelyek a kormányhoz közel álló milliárdosokhoz kötődnek. Ilyen volt például Andy Vajna TV2-vásárlása, Tiborcz István belvárosi ingatlanszerzése vagy a Mészáros Lőrinc által részben megszerzett tiszapüspöki izocukorgyár megvalósítása..

A bíróság azt az érvelést is elutasította, hogy a kért adatok üzleti titoknak minősülnének, hiszen tartalmuk és részletességük ismerete nem veszélyeztet semmilyen gazdasági érdeket – állapította meg a törvényszék. Az Eximbanknak két héten belül ki kell adnia a tőkealap jelentéseit, hacsak a bank meg nem fellebbezi az első fokú ítéletet.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!