szerző:
hvg.hu

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében közel 30 ezer rászoruló gyereknek kértek szünidei étkeztetést.

Tavaly nyárhoz képest néhány ezerrel kevesebb gyerek kap idén szünidei étkeztetést a kormánytól – derül ki Rétvári Bence Emmi-államtitkárnak az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére adott válaszából.

Rétvári azt írta, a 2017-es téli szünetben 113 269 gyerek kapott szünidei étkeztetést, 2018 tavaszi szünetében 92 789, a jövő héten kezdődő nyári szünetre pedig 133 395 gyerek ellátására igényeltek előzetesen támogatást az önkormányzatok. Rétvári hozzátette, forráshiány miatt nem uasítottak el egy kérelmet sem, tavaly nyáron viszont még mintegy hatezerrel több gyerek számára igényeltek étkeztetést. Akkor az Emmi azt is közölte, hogy 570 forint jut egy gyerek napi étkeztetésére az erre fordított 79,3 milliárdból.

Rétvári mostani válaszából kiderült az is, hogy a legtöbb rászoruló és szünidei étkeztetést igénylő gyerek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, itt ugyanis 28 981 gyerek kért ellátást. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 26 901, míg Hajdú-Bihar megyében 13 913 rászoruló gyerek kap majd ingyen étkeztetést, de Jász-Nagykun-Szolnok megyében is 10 ezernél több a kérelmező gyerek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!