szerző:
MTI

Az első díjat és a pályázók szavazatai alapján odaítélt különdíjat is a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed kapta a 14. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán. Az elismeréseket kedden adták át Budapesten.

A díjátadón Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, a pályázat fővédnöke elmondta, hogy a műemlék épületek csak úgy menthetők meg, ha új funkciót kapnak. Beszélt arról is, hogy a mentést segíti a parlament előtt lévő örökségvédelmi törvény, amelyhez - várhatóan szerdán - a részletszabályokat is elfogadja a kormány.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a pályázatot a legnagyobb nemzetközi ingatlanfejlesztési társaság nevében (FIABCI) annak hazai tagozata, a FIABCI Magyarország és a Magyar Ingatlanszövetség közösen írta ki a hazai beruházások népszerűsítése és megismertetése érdekében.

A Zsolnay negyedet a díjra 27 pályázó közül találta a legalkalmasabbnak a hazai ingatlanfejlesztési szakma prominens tagjaiból álló zsűri. A bírálók szerint a negyed "Közép-Európa legnagyobb barnamezős fejlesztése, ahol az értékek megőrzésével és a kor szelleme szerinti hasznosításával hazánk egyik legsokoldalúbb, építészetileg egységes, legvonzóbb kulturális terét sikerült létrehozni".

A pécsi városfejlesztési cég kitért arra, hogy második helyen a tatai Platán Restaurant & Café, Platán Várárok Vendégház, harmadik helyen pedig a sopronbánfalvai Pálos-Karmelita kolostor végzett.

A Csaba Kata, Herczeg László, Pintér Tamás János által tervezett, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium által kivitelezett Zsolnay negyed idén októberben a média 2012-es építészeti díját nyerte el a megépített épületek kategóriában.

A Zsolnay negyed a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program több mint 11 milliárd forint költségvetésű beruházása, egyben Közép-Európa legnagyobb ipariműemlék-rekonstrukciója volt, amelynek révén 5 hektáron 40 ezer négyzetméternyi épület felújításával Magyarország egyik legnagyobb kulturális központja jött létre.

Az épületegyüttes négy nagy részből áll: a Míves negyed a Zsolnay család és a porcelánmanufaktúra történetével, különböző kézműves mesterségekkel ismerteti meg a látogatókat, az Alkotó negyed kulturális intézményeknek és rendezvényeknek ad otthont, a Gyermek és családi negyed az interaktív tudományos-technikai kiállítások iránt érdeklődőket várja, az Egyetemi negyed pedig a felsőfokú művészeti képzést szolgálja.

Az ingatlanfejlesztők nemzetközi szervezete, a FIABCI 1951-ben alakult, és jelenleg 60 országban, 1,5 millió taggal tevékenykedik. A nívódíj pályázatok nemzeti keretben indulnak, és a nyertesek versenyeznek tovább nemzetközi szinten.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!