szerző:
hvg.hu

Ciklusokon átívelő vállalkozás lesz a Budai Vár felújítása. A Történeti Múzeum a helyén maradhat, a Magyar Nemzeti Galériának és az Országos Széchényi Könyvtárnak azonban mennie kell. Ígérik, hogy a Vár teljes területe a felújítás után is látogatható marad. Orbán és irodái már 2016-ban felköltözhetnek a Karmelita udvarba, a táncszínház pedig a Millenáris parkba költözik.

Hosszú cikket közölt a Vár készülő felújításáról a csütörtöki Heti Válasz.

Mint írták, a palota nem Orbán Viktornak épül, hiszen leghamarabb 2020-ra készülhet el. Orbán egyébként sem a várpalotába, hanem a Karmelita udvarba költözik – abba az épületbe, ahol a Nemzeti Táncszínház és a Miniszterelnökség több irodája található már most is. Ezt az épületet 2016-ra teszik alkalmassá arra, hogy beköltözhessen a kormányfő és szűkebb stábja. A Karmelita udvar felújítása 1,4 milliárd forintba kerül majd, ebből egyebek mellett azbesztmentesítik az épületet, valamint eltüntetik azt a hatalmas gödröt, amely a várfalak megcsúszása miatt jött lértre. A táncszínház a tervek szerint a Millenáris parkba kerül.

©

A Vár felújításáról szóló Nemzeti Hauszmann Tervről egy július 11-i kormányhatározat rendelkezik. A 2014-től 2024-ig tartó időszakra előirányzott feladattal L. Simon László államtitkárt bízta meg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szeptember elején – építészek, MTA-tagok, a Magyar Művészeti Akadémia és önkormányzati delegáltak részvételével – bizottságot állítanak fel, amely részletesen kidolgozza a koncepciót.

Annyit már lehet tudni, hogy a palota felújításánál a kormányzati funkció is teret kap a palotamúzeum kialakítása mellett. Emellett a Vár teljes területe látogatható marad – mondta L. Simon László a lapnak. Három kulturális intézmény közül kettőt kiköltöztetnek: az Országos Széchényi Könyvtár "nem feltétlenül a belvárosban", de valamilyen közlekedési csomópontban kap épületet, a Magyar Nemzeti Galéria az új városligeti múzeumi negyedben kap helyet.

A Budapesti Történeti Múzeum vélhetően a helyén marad és a leendő palotamúzeum része lesz majd.

©

A projekt első üteme 2018-ban fejeződik be, de az első ütembe főként előkészítési munkák, illetve egyes kapcsolódó projektet férnek bele: ilyen például a nyugati várterasz 600 férőhelyes mélygarázsának megépítése, amely már 2015-re befejeződik.

Nagyon nagy változások a következő néhány évben még nem valószínűek, már csak azért sem, mert az MNG költözéséshez szükséges, hogy a Városligetben megépüljön az új negyed. A Heti Válasz cikke szerint a Vár felújítása kormányzati ciklusokon átívelő projekt lesz.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!