Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Aggódik az UNESCO a lágymányosi magasház miatt, amely tönkrevágná a budai Várhoz tartozó látképet, és ezzel a nemzetközi védettségét is fenyegeti. A kormány ezt mindenképpen el akarja kerülni, ezért egyeztetéseket szervez szeptemberben. Elképzelhető, hogy jó időre csengettek a budapesti magasházaknak. Orbán Viktor erkélyét közben sikeresen megvédte a kormány az UNESCO-nál.

A kormány a legcsekélyebb mértékben sem hajlandó kockáztatni a budai Vár védettségét

– hangsúlyozta többször is a hvg.hu érdeklődésére Csepreghy Nándor államtitkár. Így azt is komolyan veszi a kabinet, hogy az UNESCO aggodalmát fejezte ki a Lágymányosi-öbölben építendő toronyház miatt. A 120 méteres épületre már engedéllyel rendelkező BudaPart-projekt így lassan gondolkodhat az újratervezésen. Kérdés, hogy mit tud tenni a kormány, hogy a Vár és a város sziluettjét a nemzetközi örökségvédők iránymutatása szerint megóvja.   

Ezzel újabb fejezetéhez ért a budapesti magasházálmok évtizedes története. Úgy tűnt, hosszú idő után épülhet egy a város peremén, ám az UNESCO Világörökségi Bizottsága határozatot fogadott el, amelyben aggodalmát fejezi ki a Lágymányosi-öbölben felépítendő 120 méteres toronyház miatt. A szervezet azt is kéri, hogy 2017 végéig ne adjanak ki engedélyt Budapesten magasházak építésére – ugyanis épp év végére elkészül az érintett projektek felülvizsgálata az ICOMOS által, ami az UNESCO műemlékvédelmi szervezete. A határozat akár a budapesti városképi világörökségi státusz elvesztésének első állomása is lehet.

©

Csepreghy: a budavári építkezésekre rábólintott az UNESCO

Ezt akarja tehát elkerülni a kormány, mondja Csepreghy Nándor államtitkár, akihez most már az építészeti kérdések is tartoznak a Miniszterelnökségen belül. A kormány ezért szeptemberben találkozót szervez az UNESCO és az érintett beruházó és a főváros, illetve a XI. kerület képviselői között. Csepreghy elmondta, hogy

a kormánynak nincs közvetlen jogköre ebben az ügyben, mivel itt egy világörökségi hatókörön kívüli, érvényes építési engedéllyel rendelkező beruházásról van szó, ahol épített műemlék sincs.

©

Faramuci helyzet, hogy a toronyház mégis örökségvédelmi fenyegetést jelent, ezért próbál meg a felek közt közvetíteni a kormány. Miközben Csepreghy elkötelezett örökségvédelmi szereplőként láttatja a kormányt, a Liget és a Vár védelmezői erről mást gondolnak. Mindenesetre a kormánynak olyan fontos a várnegyed védettsége, hogy a központi rekonstrukciós beruházásokat (azaz a Stöckl-lépcső, a Lovarda és a Főőrségi épület újjáépítését, valamint a Karmelita-kolostor átalakítását) is lecsekkoltatták az UNESCO-val, és a szervezet ezekre Csepreghy szerint áldását is adta.

Vagyis az Orbán Viktor kedvéért épített erkély megváltoztathatja a műemléki épület kinézetét, de a lágymányosi vasúti töltésen túl álló torony rombolhatja a Vár kinézetét.

A BudaPart fejlesztői nem látják a problémát

A Garancsi-féle Property Market úgy látja, a fejlesztés megfelel a törvényeknek és előírásoknak, a világörökségi szabályokat is betartja. A magasház "helyzetéből és magassági méretéből adódóan, minden jelentős budapesti nézőpontból a város táji és épített örökségéhez harmonikusan igazodik", nem érinti a világörökségi terület egységes látképét, azt nem változtatja meg. A magasház a világörökségi zóna határától több mint egy kilométerre helyezkedik el (erre az egy kilométeres zónára vonatkozik a törvény szerinti védettségi kötelezettség, azaz itt nem szabad semmit sem megváltoztatni), "így a javasolt 120 méter magas toronyház nem kerül vizuális konfliktusba a domborzattal, valamint illeszkedik az épületek, épületrészek kialakult dinamikájához".

Hogy a Lánchídról nézve a Gellérthegy végében a földből kinövő épület nem kerül vizuális konfliktusba a domborzattal, ezzel tehát a kormány és az UNESCO sem ért egyet. A ház a tervek szerint Pestről csak a Rákóczi-híd hídfője mögüli területről és persze a hídról látszódna, ám a Petőfi, a Szabadság, az Erzsébet, Lánc- és a Margit hídról már nem.  

©

Más fejlesztések is megtorpanhatnak Budapesten?

Csepreghy azt mondja, a jövőbeli szabályozásról, azaz arról, hogy épüljön-e Budapestre toronyház, vagy ne, vitát kell kezdeni. Vannak toronyházpárti építészek, és vannak ellenzők. Államtitkára szerint az ellenzők között van főnöke, Lázár János is. A megengedő vélemény esetében pedig az a kulcskérdés, hogy hova épüljenek ilyen épületek: délen a Csepel-sziget lehetne a határ, északon pedig az Árpád-híd és Hungária körút.

Ebben az esetben azonban más projektek is veszélybe kerülnek. Bár a 120 métert nem éri el az AGORA Budapest legmagasabb épülete (ez "csak" 90 méteres lesz az Árpád-híd lábánál egykor állt buszpályaudvar helyén), de ezek szerint itt is erős kormányzati ellenszéllel kell a fejlesztőnek majd megküzdenie.

Az Építészfórumon Terenyei Pál arról ír az AGORA épületei kapcsán, hogy szerinte a budai Várból (a cikk korábbi verziójában azt írtuk, a Gellérthegyről, ez tévedés volt, elnézést kérünk) nézve épp a Parlament mögött látszódnak, és így tönkreteszik annak távlati képét. Az AGORA Budapest beruházója, a Reavis szerint a terület magasházas övezet, nem része az UNESCO örökségi területének vagy a védőövezetnek. A telek beépítési koncepcióját négy tervtanácsi ülésnek volt témája, a javaslatokat a beruházó beépítette a koncepcióba – a toronyházak terveit most is csinálják, "a magasházak végleges kialakítása további tervtanácsi konzultációk során véglegesedik", áll a Reavis hvg.hu-nak eljuttatott közleményében.

A szabályozási tervek előírják, hogy a városban mely pontokból kell egy tervezett épületegyüttes látványát figyelembe venni: a Halászbástya, a Sándor-palota/Sikló, a Budavári Palota Savoyai terasza, illetve a Várkert Bazár ezek a területek. Azaz ezen az alapon az AGORA épületei belezavarnak az összképbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!