szerző:
hvg.hu

A munkaerőhiányra jelenthet megoldást.

Egyre népszerűbb a tömeges szálláshely-szolgáltatás Magyarországon, ami az egymás hatását erősítő munkaerő- és ingatlanpiaci trendekkel magyarázható – mutat rá a Staff House Zrt. friss piaci elemzése alapján a Portfolio. Magyarországon a gyártó szektorból több mint 35 ezer, a feldolgozóiparból 23 ezer főnyi munkaerő hiányzik, így a nagy cégek kénytelenek messzebbről toborozni a dolgozókat. A KSH adatai szerint a kereskedelem és gépjárműjavítás területén jelenleg több mint 6 ezer fő pótlása a feladat, de több ezer munkavállalóra lenne még szükség az építőipar, a szállítmányozás és a raktározás területén is.

Telített az albérleti piac, magasak a bérleti díjak, így nem jelentenek megoldást az ő elszállásolásukra. A Staff House jelenleg is zajló felmérése szerint számos nagyobb gyártó vállalatnál több mint 50 százalékos fluktuáció van, melyben a nem megfelelő szállások is szerepet játszanak. Az azonnali munkába állás miatt nincs idő az albérlet felkutatására, a bérleti díj magas, a kaució komoly érvágás.

Már évek óta fellendülőben van a magáncégek által üzemeltetett szállások piaca, tavaly májusban pedig a kormány állt elő egy támogatási programmal, ami az önkormányzatoknak segítene be a szállóépítésben. A kilencmilliárdos programban az önkormányzatok vagy önkormányzati társulások nyújthattak be kérelmet szeptember 30-ig, de csak egyetlen önkormányzat pályázott sikeresen, Mórahalom. A szálló 2018 végére készül majd el, 94 főre tervezik, és a mórahalmi Ipari Park munkavállalói fogják használni. A teljes beruházás összege 441 millió forint, amiből 263 millió forint az állami támogatás.

Kép forrása: Fortepan

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!