szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy tíz éven át tartó amerikai kutatás szerint meglepő módon a rák kialakulásának esélyét növeli, ha pirulák formájában veszünk magunkhoz vitaminokat.

A Colorado Egyetem szakemberei a korábban 20 évig tartó kutatásukból indultak ki, amely szerint azok, akik az átlagosnál több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát. Az orvosok úgy vélték, hogy ugyanezt az eredményt kapják, ha a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmát helyettesítő gyógyszerek rendszeres fogyasztóit vizsgálják.

A tíz éven át tartó kutatásban több ezren vettek részt, figyelték egészségügyi állapotukat, vizsgálták vitaminszedési szokásaikat. A szakemberek meglepődtek az eredményen: kiderült, hogy átlagosan véve is növelte a rák kialakulásának kockázatát, ha a vitaminok nem természetes úton kerültek a szervezetükbe.

A kutatók nem tudják a jelenség okát, még vizsgálódnak, de egy statisztikát külön kiemeltek: a népszerű béta-karotin például különösen veszélyes, ugyanis 20 százalékkal növeli a tüdőrák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Bocsánatot kért a pannonhalmi főapát is azoktól, akiket bántalmazás ért az egyházon belül

Bocsánatot kért a pannonhalmi főapát is azoktól, akiket bántalmazás ért az egyházon belül

Játsszál, Feri! – a Duma Aktuál a minecraftozó Gyurcsányról

Játsszál, Feri! – a Duma Aktuál a minecraftozó Gyurcsányról

The Times: Lehet, hogy Giorgia Meloni Európa új királynője?

The Times: Lehet, hogy Giorgia Meloni Európa új királynője?

15 millió dollárt kap Trump, mert nemi erőszak elkövetőjének nevezték, nem pedig szexuális zaklatónak

15 millió dollárt kap Trump, mert nemi erőszak elkövetőjének nevezték, nem pedig szexuális zaklatónak