szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy tíz éven át tartó amerikai kutatás szerint meglepő módon a rák kialakulásának esélyét növeli, ha pirulák formájában veszünk magunkhoz vitaminokat.

A Colorado Egyetem szakemberei a korábban 20 évig tartó kutatásukból indultak ki, amely szerint azok, akik az átlagosnál több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát. Az orvosok úgy vélték, hogy ugyanezt az eredményt kapják, ha a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmát helyettesítő gyógyszerek rendszeres fogyasztóit vizsgálják.

A tíz éven át tartó kutatásban több ezren vettek részt, figyelték egészségügyi állapotukat, vizsgálták vitaminszedési szokásaikat. A szakemberek meglepődtek az eredményen: kiderült, hogy átlagosan véve is növelte a rák kialakulásának kockázatát, ha a vitaminok nem természetes úton kerültek a szervezetükbe.

A kutatók nem tudják a jelenség okát, még vizsgálódnak, de egy statisztikát külön kiemeltek: a népszerű béta-karotin például különösen veszélyes, ugyanis 20 százalékkal növeli a tüdőrák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Az utcán „táncolt” a BYD szuperautója, de a rendőrök nem értékelték – videó

Az utcán „táncolt” a BYD szuperautója, de a rendőrök nem értékelték – videó

Süddeutsche Zeitung: Horvátországból már az EU következő populistája küldi üdvözletét

Süddeutsche Zeitung: Horvátországból már az EU következő populistája küldi üdvözletét

Miután írtunk róla, piros-fehér-zöld karkötős fiatalra cserélték Vlagyimirt a kormány propagandavideójában

Miután írtunk róla, piros-fehér-zöld karkötős fiatalra cserélték Vlagyimirt a kormány propagandavideójában

Száz fontot számol fel egy brit vendéglő, ha valaki ananászt kér a pizzájára

Száz fontot számol fel egy brit vendéglő, ha valaki ananászt kér a pizzájára