szerző:
MTI

Forgalomlassító demonstrációval tiltakoztak pénteken pátyiak a Pest megyei településre bevezető utakon megszaporodott balesetek miatt, a környék forgalmi "rendjének" megváltoztatása érdekében – közölte a megmozdulás főszervezője.

Napközben – reggel és délután – két helyszínen volt félpályás útlezárás; a pátyiak több mint ötven járművel sorakoztak fel, de motorosok és kerékpárosok is csatlakoztak a "Vigyázzunk, hogy az út hazavezessen!" és ehhez hasonló tartalmú transzparensekkel demonstrálókhoz – mondta az akciót követően Bálint Balázs, az Összefogás a Faluért Egyesület elnöke.

A megmozdulást azért tartották, mert az utóbbi évben több, súlyos sérüléssel járó baleset történt Pátyon, illetve a település határában (például a zsámbéki kanyarban), ám a község vezetői minden igyekezetük ellenére sem tudtak megegyezésre jutni a megoldást illetően a közútkezelővel.

Egyebek mellett a település határát jelző táblák "kitolására", terelőszigetekre, zebrákra, több helyen záróvonal felfestésére, sebességmérő radarokra, előzni tilos táblák kihelyezésére, illetve a buszmegállók felújítására, újak létesítésére lenne szükség – sorolta a főszervező.

Péntek délelőtt – a demonstrációtól függetlenül – forgalmirend-vizsgálati bejárást tartottak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a helyszínen – közölte az MTI érdeklődésére Pásztor Zoltán, a közútkezelő Pest megyei igazgatója.

"Az elmúlt években több alkalommal személyesen tárgyaltunk és levelezésben is voltunk Páty község vezetőivel, azaz a lakók képviselőivel. A kifogásolt helyzet ugyanis azt követően állt elő, hogy a település megnőtt, és több, építési engedély nélküli útcsatlakozást létesítettek a lakók és az önkormányzat az országút külterületi szakasza mentén. A mi álláspontunk az, hogy a településnek kell átgondolnia belső közlekedésének a szervezését, és ennek megfelelően engedélyezett módon kialakítani a gyalogos és autós forgalom csatlakoztatását" – írta levelében az igazgató.

A pénteki felülvizsgálat során az engedély nélküli útcsatlakozások azonnali megszüntetését, illetve a szakaszon lévő buszmegállók áthelyezését határozta el a közútkezelő a települési önkormányzattal együttműködésben – közölte Pásztor Zoltán. Ezek a cég hosszú távú céljaival összhangban lévő intézkedések, amelyeket nem a konkrét balesetek miatti szükség tesz indokolttá – tette hozzá.