szerző:
MTI

A március 15-i budapesti Milla-tüntetésen való részvételre szólítottak fel ismert francia értelmiségiek hétfőn a Libération című francia baloldali lapban.

"2012. március 15-én a magyar demokratákkal leszünk, hogy leküzdjünk egy olyan bajt, amely tragikusan fenyegeti Európát" - írták az aláírók közleményükben, amelyet Mindenki Budapestre március 15-én címmel tettek közzé a lapban.

Szerintük "kétharmados parlamenti többségével Orbán Viktor kihasználta a Nagy-Magyarország iránti nacionalista nosztalgiát arra, hogy a médiát még inkább irányítása alá vonja, kiiktassa a hatalmi ellensúlyokat, cenzúrázza a véleményhez való jogot és számos szabadságellenes reformot indítson el a kisebbségek kárára".

Ugyanakkor úgy vélik, hogy "ami jelenleg Magyarországon történik az nemcsak egy országot érint, hanem kollektív tragédia", miután "a populista tendenciák mindenhol erősödnek Európában, megidézve történelmünk legsötétebb óráit". Ezért "a nemzeti problémán túl a magyar valóság Európa jövőjének kérdését veti fel, amely nem csak egy gazdasági építmény, hanem mindenekelőtt értékeken alapul" - fogalmaznak az aláírók.

"Vagyis nem egyszerűen szolidaritásból, hanem lelkiismereti okokból is Budapestre megyünk tüntetni a Milla-mozgalommal és számos civil szervezettel. Miután jelenleg az Európai Unió sorsa nemcsak Athénban dől el, hanem Budapesten is" - írták a felhívás kezdeményezői.

Az aláírók között szerepel Patrice Chéreau rendező, Daniel Cohn-Bendit európai képviselő, Caroline Fourest esszéista, Stéphane Hessel diplomata, Mark Hunyadi, a Leuveni Katolikus Egyetem filozófiatanára, Jean-François Julliard, a Riporterek Határok Nélkül korábbi főtitkára, Axel Kahn genetikus, Léo Kaneman a Genfi Emberi Jogi Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Serge Klarsfeld a franciaországi deportáltak ügyével foglalkozó történész, Ivan Levai újságíró, Sandrine Mazetier párizsi képviselő, Edgar Morin szociológus-filozófus, Rajk László, az SZDSZ egyik alapítója, Jean-Louis Servan-Schreiber, a Human Rights Watch Franciaország elnöke, valamint Michel Wievorka szociológus.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!